První krajané z Ukrajiny dostali povolení k pobytu. Úřady evidují další žádosti

Na východní Ukrajině, 20 kilometrů od bojové linie, žila celý rok pětičlenná rodina Vadima Hnojílka. Teprve před dvěma týdny se jim podařilo utéct z válečné oblasti, v Kyjevě nastoupili do speciálu českého ministerstva vnitra a odletěli do Prahy. Vadim je etnický Čech a patří do první skupiny přesídlenců, kterým úřady vydaly povolení k pobytu. Teď žije v zařízení ministerstva vnitra v Červené nad Vltavou na Písecku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Návrat krajanů z Ukrajiny do České republiky (archivní foto)

Návrat krajanů z Ukrajiny do České republiky (archivní foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Mám kde si odpočinout, mám, kde jíst. Všechno je dobré. Těžko popsat, co jsme tam zažili, co tam zažily naše děti. Přes zimu se netopilo, nešla teplá voda, jenom občas elektřina,“ popisuje Vadim Hnojílek.

Přehrát

00:00 / 00:00

První skupina přesídlenců dostala povolení k pobytu. V Červené nad Vltavou žije 83 etnických Čechů a jejich příbuzných

Ten teprve před 14 dny utekl s celou rodinou před válkou z Donbasu do Česka a jeho 9letý syn už tady chodí do školy. Dvouletá dvojčata zůstávají doma s matkou.

„Líbí se mi tady, je to jiný život, a hlavně je to lepší pro děti. Tam u nás je to hrůza,“ říká Vadimova žena.

V Červené nad Vltavou žije 83 etnických Čechů a jejich příbuzných. Zůstat tu mohou pouze šest měsíců a do té doby si musí najít práci a bydlení.

Šéf odboru azylové a migrační politiky na ministerstvu vnitra Tomáš Haišman nepochybuje o tom, že se to všem podaří.

Přehrát

00:00 / 00:00

S českými krajany ve východoukrajinské vesnici Čechograd natáčel zpravodaj Martin Dorazín

„Do půl roku tady z té původní skladby nezůstane nikdo. Vím, že odejdou, protože se pro ně najde nová příležitost a protože perspektiva dlouhého setrvávání v takových zařízeních, jako je tohle, nenese nic dobrého pro jejich další sociální vývoj,“ vysvětluje Tomáš Haišman.

České úřady evidují dalších více než tisíc žádostí českých krajanů a jejich příbuzných na Ukrajině o možnost přesídlení do České republiky.

Ministr vnitra na základě předchozích zkušeností odhaduje, že povolení k trvalému pobytu získá během dvou let asi polovina zájemců.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme