První skupina iráckých křesťanů je v Česku, po příletu zamířili na Vysočinu

Do Prahy odpoledne přiletělo deset křesťanských uprchlíků z Iráku. Jde o první skupinu z celkového počtu 153 lidí, které se pokouší přesídlit do Česka křesťanský nadační fond Generace 21. Z Prahy uprchlíci zamířili na Vysočinu, kde budou zpočátku bydlet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První skupina křesťanských běženců z Iráku přistála 24. ledna v Praze

První skupina křesťanských běženců z Iráku přistála 24. ledna v Praze | Foto: Filip Jandourek

Letadlo s iráckými křesťany dosedlo na pražské Letiště Václava Havla ve 14.38.

Skupina deseti utečenců, ve které je šest dospělých a čtyři malé děti, musela po příletu projít například celní kontrolou a vyřídit některé dokumenty. V letištní hale pak na ně čekalo asi 70 novinářů.

Mezi utečenci je také překladatel Madžíd Rašíd, který přiletěl s manželkou a dvěma malými syny. "Je známo, že menšiny na Blízkém východě, Židé a křesťané, mají největší problémy," řekl k důvodům, proč s rodinou přicestoval do Česka.

Přehrát

00:00 / 00:00

První skupina křesťanských běženců z Iráku přistála v Praze. Přímo z letiště o tom informoval reportér Ľubomír Smatana

Cesta prý byla pro všechny náročná, zejména ta část, než se dostali z Libanonu do tábora v Istanbulu, odkud mohli cestovat do Prahy. Doma zůstala ještě spousta jejich příbuzných, kterým rovněž hrozí nebezpečí.

Z Prahy zamířili běženci na Vysočinu, kde stráví přibližně dva až tři měsíce. V rekreačním středisku Okrouhlík u Jihlavy se o ně budou starat sociální pracovníci a rovněž se budou učit česky.

„Po dvou měsících se přestěhují do jednotlivých bytů, ale péče o ně stále bude pokračovat. To znamená intenzivní výuka jazyka, seznamování se s realitou života v České republice,“ popsal mluvčí Generace 21 Martin Frýdl.

Na jaře by měli podle dřívějších dohod s ministerstvem vnitra dostat azyl a zhruba od druhého pololetí letošního roku se pak budou moci v rámci České republiky stěhovat za prací.

První skupina křesťanských běženců z Iráku přistála 24. ledna v Praze | Foto: Filip Jandourek

Utečenci pocházejí z oblasti iráckého Mosulu, kterou obsadil Islámský stát, před nímž uprchli. Původně dnes měla do Prahy přiletět třicítka Iráčanů, dvaceti z nich však zkomplikovaly cestu administrativní průtahy.

Nadační fond plánuje z uprchlických táborů na Blízkém východě pomoct celkem 153 křesťanům, především rodinám s dětmi. Jejich přesídlení v prosinci schválila vláda.

„Až tady budou všichni, tak bude důvod ke gratulaci, budou zachráněni. Na druhou stranu to teprve začíná, ta roční práce, celý ten integrační proces,“ poznamenal ředitel nadace Jan Talafant.

ČTK, ČRo, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme