Rada ÚSTRu projedná organizační řád, o práci může přijít až pětina zaměstnanců

Změny v Ústavu pro studium totalitních režimů včetně plánovaného propouštění bude řešit jeho rada. Na stůl dostane nový organizační řád, jehož součástí je propuštění asi pětiny zaměstnanců ústavu. To je zhruba 20 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústav pro studium totalitních režimů

Ústav pro studium totalitních režimů | Foto: Filip Jandourek

Mluvčí ÚSTRu Pavel Ryjáček řekl, že rada by měla na jednání schválit věcný záměr organizačního řádu:

„To znamená, očekáváme, že se vysloví souhlasně k základním intencím. Samotný text organizačního řádu s největší pravděpodobností ještě schvalován nebude, protože v ústavu ještě neskončilo připomínkové řízení.“

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) je organizační složka České republiky určená k vědeckému zkoumání a objasňování éry obou totalitních režimů v Československu, komunismu a nacismu. Instituce byla ustavena k 1. srpnu 2007 zákonem č. 181/2007 Sb. Rada Ústavu pro studium totalitních režimů je jeho výkonným orgánem; skládá se ze 7 členů volených a odvolávaných Senátem na funkční období 5 let.

„Máme termín až do 4. prosince, to znamená, že finální text organizačního řádu očekáváme ke schvalování až na další radě,“ uvedl Ryjáček.

Pro a proti

„Já si dokážu představit, že součástí těchto představ a záměrů může být úbytek zaměstnanců nebo některé personální přesuny mezi odbory nebo odděleními,“ míní jeden z radních Lukáš Jelínek.

Má za to, že ředitel ústavu by měl dostat možnost realizovat své plány. „Už na minulém jednání rady jsem apeloval na ředitele, aby v případě, pokud k takovým personálním zásahům dojde, především dbal sociálního aspektu té věci,“ dodal Jelínek.

Vedení ústavu chce zmenšit odbor informatiky a digitalizace, nové digitalizační pracoviště by mělo vzniknout v Archivu bezpečnostních složek. Právě tam by mohla část propuštěných najít práci.

Další ze členů Rady ÚSTRu, Eduard Stehlík, ale s plány vedení nesouhlasí:

„Pro mě je to věc, kterou jsem už na poslední radě říkal, že se domnívám, že by změna organizačního řádu projednávána být neměla. Osobně se domnívám, že stávající organizace ústavu odpovídá tomu, co by měl plnit.“

„A vzhledem k tomu, že součástí organizačních změn je rušení některých složek a přesun zaměstnanců do Archivu bezpečnostních složek - což se domnívám, že odporuje zákonu - tak s tím mám samozřejmě problém,“ poznamenal Stehlík.

Ústav pro studium totalitních režimů | Foto: Filip Jandourek

Milan Kopp, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme