Ransdorf pozastavil své aktivity v levicové frakci Evropského parlamentu

Komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf přerušil své aktivity ve frakci krajní levice v Evropském parlamentu. Důvodem je jeho zadržení v curyšské bance a vyšetřování ze strany švýcarského zastupitelství. Pozastavení aktivit oznámil kolegům na mimořádném zasedání frakce ve Štrasburku, kde jeho rozhodnutí přijali. Na práci poslanecké skupiny se Ransdorf nebude podílet do vyřešení kauzy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloslav Ransdorf (KSČM)

Miloslav Ransdorf (KSČM) | Zdroj: ČTK

„Byro frakce akceptovalo mou pozici, to znamená, že pozastavuji aktivity, které jsou spojeny s politickou skupinou GUE/NGL do té doby, než se celá věc vyřeší,“ uvedl europoslanec.

Miloslav Ransdorf svůj případ vysvětloval na mimořádném zasedání frakce, které se konalo v rámci plenárního zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slyšení v Evropském parlamentu se účastnil i další europoslanec za KSČM Jiří Maštálka a celý případ komentoval advokát Petr Toman z prezídia Unie obhájců

"Dal jsem k dispozici vedení frakce protokol, který byl vlastně podepsán v Curychu," řekl. Kolegům z frakce prý tlumočil i postoj ústředního výboru KSČM.

Levicová frakce GUE/NGL v tiskovém prohlášení oznámila, že až do skončení vyšetřování považuje Ransdorfa za nevinného. Jeho žádost o pozastavení aktivit prý vedení politické skupiny přijalo jednomyslně.

„Frakce není soud, vinu nebo nevinu posuzují jiné orgány. My posuzujeme politické důsledky, nakolik to může uškodit frakci a abychom neublížili člověku,“ uvedl další český europoslanec za KSČM Jiří Maštálka.

Povinnosti europoslance bude Ransdorf vykonávat dál

Do konce prověřování ze strany švýcarských úřadů bude Ransdorf podle svých slov plnit všechny své povinnosti europoslance. "Jenom ty věci, které přímo souvisí s činností frakce, vykonávat nebudu," dodal.

Ransdorfa zadržela spolu se třemi Slováky před dvěma týdny policie v curyšské bance a vyslýchala je kvůli podezření z finančního podvodu. Europoslanec všechna obvinění odmítl. V bance prý chtěl jen navázat komunikaci mezi finančním ústavem a klientem, kterého zastupoval.

Švýcarské státní zastupitelství proti čtveřici vede trestní řízení kvůli majetkovým deliktům. Ransdorf dnes potvrdil, že si už ve Švýcarsku vyslechl obvinění.

Kauza Miloslav Ransdorf v curyšské bance | Foto: Český rozhlas

Kauzy Miloslava Ransdorfa | Foto: Český rozhlas

ČRo, Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme