Ransdorf se vrátil domů a cítí se nevinný, tvrdí jeho asistentka

Komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf se během dopoledne vrátil do České republiky ze Švýcarska, kde ho tamní policie zadržela a vyslýchala kvůli údajnému finančnímu podvodu. Během cesty z Curychu domů přespal v zahraničí a nyní spolu s právníkem chystá tiskové prohlášení, řekla dnes ČTK vedoucí jeho poslanecké kanceláře Helena Suchá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

VIII. Sjezd KSČM v Liberci, Miloslav Ransdorf

VIII. Sjezd KSČM v Liberci, Miloslav Ransdorf | Foto: Filip Jandourek

Původně se čekalo, že se Ransdorf vrátí už v sobotu pozdě večer a zveřejní informace k případu na svém facebooku.

„Cítí se nevinný,“ tlumočila Suchá Ransdorfův postoj k případu. Po poradě s právníkem se rozhodl, že s novináři nebude přímo komunikovat a vydá tiskovou zprávu, a to během odpoledne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ke kauze Miloslava Ransdorfa mluvil ve vysílání ČRo Plus europoslanec za hnutí ANO Pavel Telička

Již v sobotu Ransdorf prostřednictvím své asistentky vzkázal, že žádný účet v curyšské bance neměl a nemá a 'o žádný výběr financí v této bance nešlo'.

'Možná bezprecedentní případ'

Europoslanec za hnutí ANO Pavel Telička ve vysílání ČRo Plus řekl, že Evropský parlament jen za dobu jeho působení řešil řadu případů, kdy byl poslanec kvůli nějaké kauze zbaven imunity. Na takovýto případ, pokud by se ukázal, jako pravdivý, si ale nevzpomíná.

„Pokud by se mělo naplnit to, co média přinesla z hlediska samotné kauzy, tak si na něco takového nepamatuju. Myslím si, že by to bylo bezprecedentní. Ale znovu říkám, že zatím spekulujeme, protože můžeme vycházet jen z některých informací,“ poznamenal Telička.

Ransdorfa by před případným stíháním ale v tomto případě neochránila ani poslanecká imunita. „Poslanec, který byl zadržen přímo při činu, pozbývá právo mít jakoukoli imunitu Evropského parlamentu,“ upřesnila již v pátek europoslankyně Zuzana Roithová z KDU-ČSL. Navíc ve Švýcarsku se na europoslance imunita nevztahuje.

Ransdorf se vedení KSČM neozval, na facebook ještě nic nedal

Číst článek

Švýcarská policie zadržela českého europoslance spolu s trojicí Slováků kvůli podezření, že se v curyšské bance pokusili o převod vysoké částky peněz na základě dokumentů, které neodpovídaly skutečnosti.

Ransdorf i dva ze tří slovenských občanů byli propuštěni v sobotu. V pondělí se možná rozhodne, zda proti poslednímu ze zadržených bude vzneseno obvinění. Slovenská média dříve informovala, že transakce ve švýcarské bance se týkala částky 350 milionů eur (9,45 miliardy korun).

Na vysvětlení čeká i Ransdorfova mateřská strana. Předseda KSČM Vojtěch Filip dnes ráno řekl, že Ransdorf se mu ještě neozval. „Ještě ne. Až se ozve, vydám prohlášení,“ uvedl. KSČM nehodlá případ komentovat do doby, než jim Ransdorf vše osobně vysvětlí a strana bude znát i vyjádření orgánů činných v trestním řízení.

Kauzy Miloslava Ransdorfa | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme