Rath je i po úraze na kole schopen účastnit se soudního líčení, potvrdil posudek

Bývalý středočeský hejtman a poslanec David Rath je schopnen účastnit se soudního líčení navzdory zranění, která utrpěl při úrazu na kole. Potvrdil to znalecký posudek. Soudce Robert Pacovský proto případ neodročil, jak Rath žádal, a v kauze uzavřel fázi dokazování. Soud se tak přiblížil ke konci. Ve středu začnou závěrečné řeči. Kdy soud vynese rozsudek, zatím není známé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath u soudu

David Rath u soudu | Foto: Filip Jandourek

Znalecký posudek na zdravotní stav Davida Ratha zpracoval neurochirurg Lubor Stejskal z Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Podle státního zástupce Petra Jiráta potvrdil to, co si myslel od začátku.

„Že doktor Rath, pokud vůbec spadl z kola, tak rozhodně ta zranění nejsou takového rázu, aby nemohl chodit k hlavnímu líčení,“ uvedl. V posudku se údajně píše i to, že Rath neměl žádná povrchová zranění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle znaleckého posudku je Rath i po úraze schopen účastnit se líčení u soudu. Posudek je ale v rozporu s lékařskou zprávou. Hostem ČRo byl advokát Jaroslav Ortman

Podle obžalovaného Davida Ratha je ale posudek z minulého týdne v rozporu s tím, co řekl jeho ošetřující lékař včera. „Včerejší vyšetření dále doporučuje dva týdny klidového režimu,“ řekl Rath.

Exhejtman tvrdí, že se po dubnovém pádu z kola stále necítí dobře. Prý má po otřesu mozku silné bolesti hlavy, nemůže se soustředit a údajně trpí i výpadky paměti.

Soudce Robert Pacovský se ale řídí znaleckým posudkem. Hlavní líčení tak pokračuje projednáváním listinných důkazů.

Možnosti obhajoby se znaleckým posudkem zúžily

Advokát a odborník na trestní právo Jaroslav Ortman v Českém rozhlase upozornil, že znalecký posudek má pro soud mnohem větší váhu než zpráva lékaře.

„Lékař nemůže být za zprávu v podstatě trestán. Kdyby byl ale křivý znalecký posudek, tak se znalec dopouští trestného činu,“ vysvětlil. Připustil zároveň, že možnosti Rathovy obhajoby se znaleckým posudkem velice zúžily.

„Pokud by ale objektivně došlo k náhlému zhoršení zdravotního stavu, pak věřím tomu, že by soud požádal znalce o doplnění posudku, zda se stav zhoršil, či ne. Pokud by ale šlo o subjektivní a ničím nepodložené potíže, tak by soudce mohl uvažovat dokonce o zadržení, případně i vazbě,“ upozornil.

Nehoda se stala před dvěma týdny a Rath kvůli ní nejprve k soudu nepřišel. Odmítal, aby se jednalo v jeho nepřítomnosti. Státní zástupce Petr Jirát proto požádal o posudek znalce.

Dopředu také varoval, že pokud z něj vyplyne, že se obžalovaný může soudu účastnit, a přesto by na hlavní líčení nechodil, bude chtít pro Ratha vazbu.

Trestní stíhání Davida Ratha se týká údajné korupce při stavebních a zdravotnických tendrech. Bývalý středočeský hejtman obžalobu odmítá. Podle něj nebylo možné veřejné zakázky ovlivňovat, protože byly pod vícenásobnou kontrolou. V případě prokázání viny mu hrozí až 12 let vězení.

Kauza David Rath | Foto: Český rozhlas

bre, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme