Rath znovu žádá výměnu celého soudního senátu. Soudce námitku projedná

Soud se po dvouměsíční přestávce vrátil k případu exposlance Davida Ratha. Začal projednávat znovu některé listinné důkazy, u kterých skončil před únorovým rozdělením kauzy na dvě části. Sám hlavní obžalovaný dnes znovu navrhl vyměnit soudce Roberta Pacovského, který je podle něj podjatý. V první části údajné korupční kauzy už padly začátkem měsíce nepravomocné rozsudky, v druhé čelí obžalobě právě Rath a podnikatelka Lucia Novanská.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání Krajského soudu v Praze v kauze Davida Ratha

Jednání Krajského soudu v Praze v kauze Davida Ratha | Foto: Filip Jandourek

Novanská i Rath tvrdí, že soudce Robert Pacovský při čtení rozsudku v první části kauzy řekl, že spáchali několik trestných činů. Teď tak podle nich nedodržuje presumpci neviny.

Obžalovaný Rath žádá znovu výměnu celého soudního senátu:

„Pokud soudce v průběhu procesu vyjádří svůj názor, aniž by bylo ukončeno dokazování, tak je to jasné vyjádření jeho podjatosti."

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud s bývalým poslancem Davidem Rathem pokračuje po dvouměsíční přestávce. Jednání sleduje reportérka Markéta Chaloupská

Při čtení rozsudku v první části případu ho Pacovský podle Ratha označil za viníka:

„Pan soudce v rozsudku nad tou zbývající částí odsoudil i mě. O čem je tedy další soudní řízení? On už v podstatě před 14 dny vyslovil vinu. Teď sem chodíme, jen aby se neřeklo,“ dodal Rath.

Soudce řekl, že námitku projedná. Státní zástupce Petr Jirát vidí v Rathových krocích jen snahu celý proces zkomplikovat:

„Doktor Rath je naprosto plánovaně a schválně na senát stále drzejší. Říká: Já jsem na vás tak drzý, že přece není možné, abyste nebyli podjatí, když jsem na vás tak drzý.“

Rath zpochybňuje Pacovského nestrannost také kvůli žalobě, kterou se po soudci domáhá zadostiučinění za to, že nechal média před hlavním líčením fotografovat spis s osobními údaji obžalovaných. Rath žádá 98 500 korun a Pacovského omluvu v médiích.

Žaloba napadá také rozhodnutí soudce o vazbě, ve které Rath pobýval od května 2012 do listopadu 2013. Ústavní soud loni rozhodl, že Rath v ní byl nejméně od června 2013 protiprávně. Exposlanec kvůli tomu zažaloval i stát, požaduje zhruba 100 000 korun.

Pacovského podjatost se řešila už dříve

Podjatost Pacovského se v případu řešila už dříve. Soud ji dosud zamítal. Nedávno mu ale odvolací Vrchní soud v Praze vrátil poslední rozhodnutí k novému projednání. Vrchní soud také rozhodoval o Rathově návrhu odejmout jeho případ středočeskému krajskému soudu, čemuž nevyhověl.

Trestní stíhání Ratha se týká údajné korupce při stavebních a zdravotnických tendrech. Podle vyšetřovatelů bral úplatky. Hrozí mu až 12 let vězení. Rath obžalobu odmítá. Podle něj nebylo možné veřejné zakázky ovlivňovat, protože byly pod vícenásobnou kontrolou.

Verdikty v kauze z počátku dubna jsou nepravomocné, lze očekávat, že obžalovaní se odvolají. Nejvyšší trest, vězení 7,5 roku, dostali manželé Kateřina a Petr Kottovi. Bývalá ředitelka kladenské nemocnice a někdejší náměstek krajských nemocnic podle soudu organizovali manipulace s tendry.

Hlavní líčení v této části případu je naplánováno do konce května.

Kauza David Rath | Foto: Český rozhlas

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme