Realitní makléřku, která na žádost klienta odmítla pronajmout byt Romce, čeká soud

Kancelář ombudsmanky Anny Šabatové nechala před časem skrytě otestovat realitní kanceláře. Zjistila, že některé z nich předem odmítají zájemce z řad romské menšiny. Jedna z realitních makléřek teď čelí žalobě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romové na sidlišti Chanov

Romové na sidlišti Chanov | Foto: Filip Jandourek

„Do telefonu se představila paní Balogová a žádala pronájem bytu v Lovosicích,“ vzpomíná realitní makléřka z Ústeckého kraje Eliška Nosková.

Před dvěma lety se stala součástí pokusu veřejného ochránce lidských práv. Zájemkyni o byt odmítla Nosková s tím, že si ho majitel nepřeje pronajmout Romům. Teď ji kvůli tomu čeká soud – Lenka Balogová žádá omluvu a 100 tisíc korun.

Makléřka ale podle svých slov jen plnila požadavek klienta. „Rozhodně nemůžeme majiteli přivést někoho, koho si nepřeje. Je to jeho majetek a má právo se rozhodnout, kdo ho bude užívat,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Realitní makléřku, která na žádost klienta odmítla pronajmout byt Romce, čeká soud

Elišky Noskové se zastává i Asociace realitních kanceláří. Viceprezidentovi Miroslavu Dudovi se nelíbí zejména skryté testování.

„Neznáme podmínky toho, jak to jednání celé začalo. Ale máme za to, že jestli někdo předstírá, že mu jde o nájem bytu, a ve skutečnosti pouze testuje kancelář, aby z ní následně vymáhal soudně nějaké smluvní pokuty, takové jednání nepovažujeme za etické,“ upozorňuje.

Ombudsmanka ale takzvané situační testování hájí. Před dvěma lety ho zavedl její předchůdce Pavel Varvařovský a pro kancelář veřejného ochránce lidských práv ho realizuje poradna pro občanská a lidská práva.

Šabatová: Je to přímá diskriminace

Šabatová přiznává, že cílem je soudní rozhodnutí, které může posloužit jako vzor: „V každém případě půjde o precedens, ať už soud rozhodne jakkoliv. My jsme vyslovili nějaký právní názor, opřeli jsme se o evropskou judikaturu, ale rozhodnutí bude na českém soudu.“

Podle ombudsmanky se realitní makléřka dopustila přímé diskriminace. Majitel bytu, který kanceláři řekl, že Romům byt nepronajme, pak formy navádění. Správně totiž makléřka měla požadavek klienta odmítnout.

„Nesmějí diskriminovat někoho jenom proto, že je nějaký. Musí mu umožnit vstoupit do soutěže, jít se podívat na byt. Majitel si samozřejmě nemá povinnost vybrat toho člověka,“ dodává Šabatová.

Podle Romky Ivety z Prahy pak ale občas dochází k situacím, které připomínají divadlo. „Řeknou to zaobleně tak, že dotyčný pak ví, o co se jedná. Nebo majitel řekne, že to před chvilkou pronajal,“ přibližuje.

Žaloba kvůli diskriminaci hrozí podle ombudsmanky Šabatové i soukromým vlastníkům, kteří byt k pronájmu veřejně nabízejí sami bez realitních kanceláří.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme