Ředitel Českého rozhlasu požádá o schůzku s prezidentem Zemanem kvůli jeho výrokům

Generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan požádá prezidenta Miloše Zemana o schůzku. Mimo jiné by měli mluvit o posledním dílu Hovorů z Lán, ve kterém prezident republiky použil několik vulgárních výroků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peter Duhan

Peter Duhan | Foto: Český rozhlas

Nedělní vysílání pořadu Hovory z Lán vyvolalo vlnu kritiky. Na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání do středy dorazilo 200 stížností.

Zeman na výzvu syna Natalie Gorbaněvské, aby promluvil o dodržování lidských práv v Rusku, v rozhovoru prohlásil, že ne každý, kdo se označuje za politického vězně, jím skutečně je. Zmínil Michaila Chodorkovského, kterého prý považuje za tuneláře. Česko se přitom za Chodorkovského dříve postavilo.

Mezi lidi, kteří jsou věznění kvůli svému politickému názoru, podle prezidenta nespadá ani skupina Pussy Riot. „Podle mého názoru je to pornografická skupinka, která je minimálně vinna trestným činem výtržnictví v pravoslavném chrámu,“ řekl. Při nepřesném překladu poté prezident několikrát použil vulgární výraz pro ženské pohlaví.

Hanlivě se Miloš Zeman vyjádřil také o přístupu vlády ke služebnímu zákonu.

O vulgarismech, které zazněly v Hovorech z Lán, chce se Zemanem mluvit také premiér Bohuslav Sobotka. Podle něj prezident nedává dobrý příklad a měl by se za své výroky omluvit.

Miloš Zeman však prostřednictvím svého mluvčího vzkázal, že se omlouvat nebude. Vulgární slova podle něj používá i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Důležité je, že pan prezident tím otevřel klíčové téma, zdali je vůbec přípustné takové výrazivo v politice využívat,“ uvedl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

ČRo, mka, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme