Regionům postiženým útlumem těžby by mohl pomoci sociální fond

Pokud se neprolomí limity těžby na severu Čech, mohl by dotčeným regionům pomáhat sociální fond. Vyplynulo to z jednání premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD se starostkou Litvínova Kamilou Bláhovou a starostou Horního Jiřetína Vladimírem Buřtem. Ti s premiérem řešili nejen dopad další těžby hnědého uhlí, ale právě i zaměstnanost na Mostecku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před MPO v Praze demonstrovaly stovky horníků za úplné prolomení těžebních limitů v severních Čechách

Před MPO v Praze demonstrovaly stovky horníků za úplné prolomení těžebních limitů v severních Čechách | Zdroj: ČTK

„Pan premiér se domnívá, že by vláda měla zřídit sociální fond, který by financovala z navrhovaného zvýšení poplatků z vytěženého uhlí tak, aby tyto prostředky mohly být použity na podporu nových pracovních míst v regionech postižených útlumem těžby,“ tlumočil premiéra Českému rozhlasu mluvčí vlády Martin Ayrer.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prolomení limitů na těžbu hnědého uhlí v severních Čechách mluví starostka Litvínova za hnutí ANO Kamila Bláhová

„Zřízení tohoto fondu by mohlo pomoci snížit sociální napětí mezi horníky, kterým hrozí propouštění v případě, že se limity neprolomí,“ dodal.

Podle odborů přijdou při útlumu těžby o práci stovky horníků. Podle starosty Horního Jiřetína Vladimíra Buřta je to naopak:

„Tím, že by byly prolomeny limity, tak by bylo sice zachráněno několik stovek pracovních míst v dolech, ale zaniklo by několik stovek pracovních míst přímo v Horním Jiřetíně a postupně i dále směrem k Chemopetrolu. A pokud by těžba došla v nejbližších desetiletích, jako že ano - je to cíl těžařů, v areálu chemičky v Záluží by o práci přišly více než čtyři tisíce lidí. A to by byla pro Litvínovsko obrovská rána.“

Litvínov je podle starostky za hnutí ANO Kamily Bláhové vázán usnesením zastupitelstva a nepodporuje žádnou z variant prolomení limitů.

„Usnesení říká, že musíme využít všech zákonných možností, abychom zabránili prolomení těžebních limitů, které byly usneseny vládou z roku 1991. Toto usnesení zastupitelstva neřeší, jestli budeme trvat na zachování limitů jenom na dole ČSA nebo i na Bílině, ale obecně o zachování limitů jako takových.“

Čtyři varianty možného řešení těžebních limitů
1. Ponechání limitů v současném rozsahu
2. Částečná úprava limitů na dole Bílina
3. Částečné prolomení na dolech Bílina a ČSA
4. Úplné prolomení limitů na obou dolech

Pokud by se limity částečně prolomily na dolu Bílina, neznamenaly by podle Kamily Bláhové zásah do obydlí: „Okolní obce na dole Bílina, kterých by se to bezprostředně dotklo, s případným prolomením souhlasí,“ potvrzuje Bláhová.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) bude při jednání vlády o těžebních limitech prosazovat variantu, která kromě prolomení limitů na dole Bílina počítá i s částečnou úpravou limitů na dole Československé armády.

Za úplné prolomení limitů, které by znamenalo úplné zbourání Horního Jiřetína a místní části Černice, včera demonstrovalo před ministerstvem průmyslu a obchodu asi 700 horníků.

Podle ekologických aktivistů by ale úplné prolomení limitů mělo katastrofální dopad pro obyvatele Litvínova a Horního Jiřetína.

Proti se staví i vědci, podle kterých by těžba zvýšila v severních Čechách nemocnost a úmrtnost obyvatel a zpomalila vývoj dětí. Komise pro životní prostředí Akademie věd ČR doporučuje zachovat limity na severu Čech nejméně po následující dvě desetiletí.

Plán prolomení limitů těžby hnědého uhlí | Foto: ČTK

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme