Rehabilitační kurzy by mohly být povinné pro všechny 'vybodované' řidiče

Pokud chce „vybodovaný“ řidič získat zpátky řidičský průkaz, stačí projít psychologickým vyšetřením a nechat se přezkoušet v autoškole. V budoucnosti by ale mohl být v silničním zákoně nařízen rehabilitační program. Řidič by musel pravidelně navštěvovat výcvikové centrum, kde by s psychology a odborníky zkoušel řešit krizové situace na silnici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

řidič

řidič | Foto: stock exchange

V současnosti je zatím taková rehabilitace povinná jen v případě soudního nařízení. Funguje už pět let a dopravní psycholog Matúš Šucha připomíná, že pečlivá práce s jednotlivci je to nejdůležitější.

„Lidi třeba učíme, jak si spočítat odbourávání alkoholu. Po jaké době můžou sednout za volant. Snažíme se s nimi rekonstruovat delikt v dopravě, kvůli kterému se k nám dostali, a snažíme se hledat alternativy, aby to už v budoucnu neudělali,“ říká Šucha.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soudně nařízená rehabilitace vybodovaných řidičů by mohla být v budoucnu povinná i pro ty, co o řidičák přišli třeba za nerozsvícená světla

Kurz řeší především důsledky nebezpečného jednání za volantem. Například na Slovensku je takový program povinný pro řidiče přistižené pod vlivem alkoholu.

Podle Karola Kleimanna ze společnosti Salvus je úspěšný.

Zatímco v roce 2012 program absolvovalo na Slovensku 12 tisíc řidičů, o rok později jich bylo o čtvrtinu méně. Důvodem je i vysoká cena, v přepočtu zhruba 7000 korun.

„Kdo přijde o řidičské oprávnění, ať už opakovanými přestupky za méně bodů nebo nějakým závažným trestným činem v dopravě, tak by měl povinnost projít tímto programem, pokud chce oprávnění navrátit,“ řekl o českém projektu Petr Zámečník z Centra dopravního výzkumu.

I za opakování ‚menších' chyb

Jedním z těch, kdo navštěvují takzvaný rehabilitační kurz, je i třiatřicetiletý Honza. Neboural, nejezdil pod vlivem alkoholu ani drog, přesto o řidičský průkaz přišel.

„Třikrát světla, třikrát pásy, jednou rychlost o pět a jednou o osm kilometrů v hodině. Byl jsem v situaci, kdy jsem podnikal, měl jsem restaurace, byl jsem mladý člověk, měl jsem plno dluhů,“ popisuje s tím, že si nemohl dovolit o řidičský průkaz přijít.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dosavadní zkušenosti s rehabilitačními kurzy pro řidiče v Česku i na Slovensku shrnula Eva Kézrová

Proto Honza jezdil i poté, co mu průkaz odebrali. Nevyplatilo se mu to a po sedmi zákazech řízení musel nastoupit na dva roky do vězení. Teď už je více než rok po výkonu trestu a o navrácení řidičského průkazu si může zažádat.

„Pokud získám řidičák zpátky, tak už v životě nepřekročím žádný dopravní předpis. Tím jsem si stoprocentně jistý,“ říká.

Psycholog Matúš Šucha tvrdí, že 90 procent lidí, kteří kurzem projdou, už znovu řidičské body neztrácejí.

Poslanec Jaroslav Klaška z KDU-ČSL teď chce prosadit, aby rehabilitačním programem museli ze zákona projít všichni řidiči, kteří přišli o řidičské oprávnění po nasbírání 12 bodů nebo kvůli nehodě. „Kdo by program neabsolvoval, řidičské oprávnění by zpět nedostal,“ uvedl Klaška ve svém prohlášení.

Změna myšlení řidiče

Rehabilitační program není o výkladu pravidel, ale především o změně myšlení řidiče. Pomoct by proto mohl i těm, kteří nebezpečné chování za volantem opakují.

„U těchto řidičů ten stávající systém není úplně funkční. To znamená, že programy, které by je měly napravit, vítáme,“ prohlásil ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

„Jim vůbec nedochází, co všechno se může stát, jaké to bude mít i pro ně pak konkrétní následky, jaká jsou všechna ta rizika a proč je vlastně dobré dodržovat pravidla. Jako ideální se ukázalo pět sezení po čtyřech hodinách, ovšem ve skupině,“ dodala Veronika Kurečkové, která v Centru dopravního výzkumu vedla právě program pro recidivisty.

Žádný ze 200 zúčastněných řidičů nebyl pak už při dopravní přestupku přistižen. Podle Záměčníka by povinný program pro navrácení řidičského průkazu řidiče stál zhruba 9000 korun.

ČRo, Eva Kézrová, Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme