Reorganizace policie začíná. V čele nové centrály stojí Mazánek, Lysák a Foglar

AKTUALIZOVÁNO Reorganizace části policie v pondělí odstartuje sloučením dvou elitních útvarů - protikorupčního a protimafiánského. Namísto nich vznikne Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Kritici ale tvrdí, že útvar, ve kterém bude téměř 900 policistů, nebude dostatečně efektivní a budou například hrozit úniky informací ze spisů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Šlachta a Tomáš Tuhý (fotokoláž)

Robert Šlachta a Tomáš Tuhý (fotokoláž) | Foto: Český rozhlas

Nejhlasitěji se proti záměru postavil dnes už bývalý šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta, který nakonec odešel do civilu. Za tím, že reorganizace policii poškodí, si nadále stojí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policejní reorganizace startuje. Záměr sloučit protikorupční a protimafiánský útvar vyvolal řadu sporů. Více od redaktora Mikuláše Klanga

„Může někdo říkat, jen šest policistů odchází, ale když odchází jen policista, který měl komplet na starosti celou kauzu Vidkun, tak si myslím, že je to velká škoda. Já si myslím, že ty kroky už teď jsou nevratné,“ řekl Šlachta.

Vedení policie organizační změnu hájí. Věří tomu, že nový útvar bude z jednoho místa efektivněji bojovat proti zločinu. "Mezi hlavní priority bude mimo jiné patřit terorismus a kyberkriminalita. Tyto dva typy zločinů jsou bohužel na vzestupu a je potřeba s nimi efektivně bojovat," uvedl v pondělí v tiskové zprávě ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Priority útvaru chce s jeho vedením oznámit ve čtvrtek.

Jména ve vedení centrály

Ředitelem NCOZ je Michal Mazánek, jehož podřízení se budou zabývat například korupcí, terorismem, extremismem, migrací či rozsáhlou hospodářskou kriminalitou. Jeho náměstky se stali Milan Komárek, Jaroslav Vild a Petr Vopršal.

Sekci korupce a závažné hospodářské trestné činnosti vede Petr Lysák, který byl dosud náměstkem ředitele protikorupční policie.

Ředitelem sekce organizovaného zločinu se stal Marek Foglar a sekci terorismu a extremismu ode dneška šéfuje Jiří Dreksler. Oba dosud vedli odbory protimafiánského útvaru.

Místo sekčního ředitele kybernetické kriminality nebylo po výběrovém řízení obsazeno, bude proto vypsáno nové. Mluvčím útvaru je Jaroslav Ibehej, který v minulosti působil na policejním prezidiu nebo u protikorupční policie.

Šlachta by mohl nastoupit k celníkům, naznačila náměstkyně ministra financí

Číst článek

Ostrý boj se kvůli reorganizaci rozhořel na politické scéně. Proti reorganizaci se postavilo vládní hnutí ANO. Jeho předseda a vicepremiér Andrej Babiš dokonce pohrozil odchodem z vlády.

„Tady jsou de facto na stole dvě konkurenční jednotky, jejichž fúze může znamenat podle mého názoru totální paralýzu vyšetřování korupce v naší zemi,“ prohlásil Babiš v červnu.

Policejní prezident Tomáš Tuhý a ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD ale tvrdí, že motivací pro sloučení obou útvarů bylo hlavně zlepšení jejich spolupráce.

„Ten proces znamená to, že se vytváří manažerská střecha dvou útvarů, které spolu nespolupracují ideálně tak, jak by chtěly policejní špičky,“ vysvětloval Chovanec.

V novém útvaru se průběžně budou řešit další technické a organizační otázky. "Další naplánované kroky reorganizace policie budou probíhat za konzultace odborníků nejen uvnitř policie, ale i za účasti zástupců Nejvyššího státního zastupitelství," uvedlo v pondělí vnitro. Uvažuje se například o tom, že uvnitř centrály vznikne finanční policie, která v minulosti zanikla.

Reorganizace by měla skončit až v roce 2020, kdy by měl začít fungovat Národní kriminální úřad.

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) - základní údaje | Foto: ČTK

ČTK, Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme