Reorganizaci policie prošetřují olomoučtí žalobci, Chovanec se obává účelovosti

Žalobci z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci začali prověřovat, zda za reorganizací policie není tři roky starý plán na odstranění ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty. Jak Českému rozhlasu řekl náměstek olomouckého vrchního žalobce Pavla Komára, informace získali ve dvou případech, kterými se zabývají. Na příští týden si zvou k výslechu lidi z Policejního prezidia. Ministr vnitra Milan Chovanec se obává, že by mohlo jít o účelové chování státního zastupitelství s cílem ovlivnit nezávislé rozhodování jiné instituce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci | Foto: Alena Vykydalová | Zdroj: Český rozhlas

„Z našich dvou živých trestních věcí skutečně vyplynuly poznatky, že některé osoby se snaží takzvaně odstranit plukovníka Šlachtu. Jedním z nich – je to informace, která je stará tři roky – je plán na sloučení ÚOOZ s jiným celorepublikovým útvarem,“ řekl Českému rozhlasu náměstek Vrchního státního zastupitelství Olomouc Pavel Komár.

Přehrát

00:00 / 00:00

Žalobci z Olomouce prověřují, zda za chystanou přeměnou policie není plán na odstranění šéfa ÚOOZ, řekl ČRo náměstek olomouckého vrchního žalobce Pavel Komár

Jak uvedl, vyšetřovatelé takové informace získali ve dvou případech, kterými se zabývají. Na příští týden si zvou k výslechu lidi z Policejního prezidia.

„Právě z obav, aby nedošlo k zmaření účelu trestního řízení, tak jsme už zahájili kroky k tomu, abychom zatím ve dvou trestních věcech přesunuli spisové materiály a důkazy z policie, kde se v současné době nachází u ÚOOZ, na Vrchní státní zastupitelství,“ oznámil Českému rozhlasu Komár.

Mám obavy z nátlaku, říká Chovanec

Ministr Milan Chovanec (ČSSD) informoval, že před několika obdržel od genmjr. Tomáše Tuhého a také od brigádního generála Zdeňka Laubeho obdržel služební záznamy, jejichž obsahem je informace o telefonátech ze strany státního zastupitelství v Olomouci.

„Služební záznamy obsahují obavu, že šlo o nátlak s cílem změnit rozhodování obou generálů ve věci připravované reorganizace. O těchto záznamech jsem včera informoval nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana,“ uvádí ve svém vyjádření Chovanec.

„Pokud by mělo jít o účelové chování státního zastupitelství s cílem ovlivnit nezávislé rozhodování jiné instituce, pak jde o naprosto skandální záležitost,“ napsal ministr vnitra.

Reforma policie údajně nedopadne do živých kauz, ukazuje Chovancova analýza

Číst článek

Právě on musí spuštění reorganizace schválit. Chovanec svůj podpis podmínil výsledkem analýzy, jež má ukázat, zda změny nezasáhnou do živých kauz. Podle informací Českého rozhlasu Radiožurnálu to analýza prokázala. Dokument vznikl ještě před rezignací Roberta Šlachty.

Analýzu na sociálních sítích kritizoval předseda ANO a vicepremiér Andrej Babiš. "Analýza reformy policie má plných pět stran. Kluci to asi psali celou noc. A vyšla tak, jak to nikdo nečekal: neohrozí živé kauzy," uvedl Babiš na twitteru.

Chystané změny v policii vyhrotily vztahy i ve vládní koalici poté, co Šlachta oznámil odchod do civilu. Hnutí ANO vyhrožuje odchodem z vlády. Jeho šéf Andrej Babiš řekl, že ministr vnitra z ČSSD Milan Chovanec destabilizoval policii. Chovanec zase uvedl, že Babiš napadá nezávislost policie.

Šéf ÚOOZ Šlachta rezignoval. Oznámil to po schůzce na Policejním prezidiu

Číst článek

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) | Foto: ČTK

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme