Restaurační budova Národního divadla jde do dražby

Jedna z budov Nové scény Národního divadla půjde do dražby. Majitel objektu - zkrachovalá společnost Themos - se dostala do konkurzního řízení. O budovu v centru Prahy má znovu zájem Národní divadlo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní divadlo a Nová Scéna v Praze

Národní divadlo a Nová Scéna v Praze | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Kolem budovy Themosu se vede dlouholetý spor. Kauza trvá už od roku 1990. Řád Voršilek v té době dostal od státu tehdejší provozní budovu Nové scény v restituci. Později se přišlo na to, že k vrácení došlo nedopatřením.

Řádové sestry však nemovitost mezitím prodaly společnosti Themos a ta vyzvala Národní divadlo k vystěhování. Parlament tehdy trval na vyvlastnění a Národní divadlo vedlo soudní spory s majitelem. Budova se pak stala předmětem konkurzní podstaty.

Přehrát

00:00 / 00:00

V této chvíli máme s řádem sv. Voršily velmi korektní vztahy, zdůraznil generální ředitel ND Jan Burian

Národní divadlo má tak teď šanci získat budovu zpět. Podle ředitele divadla Jana Buriana by se Národní divadlo dražby budovy Themosu rádo zúčastnilo. Burian si je ale vědom toho, že se zřizovateli - ministerstvu kultury - může už teď vyvolávací cena 87 milionů korun zdát vysoká.

„Postup je takový, že povedeme další jednání. V součinnosti se zřizovatelem uvažujeme vážně o tom, že se dražby zúčastníme. Říkám k tomu ale, že naše finanční možnosti jsou omezeny, protože jsme státní instituce,“ uvedl Jan Burian, ředitel Národního divadla.

Ministerstvo kultury souhlasí s postupem Národního divadla, nicméně je třeba, aby se pohybovalo v rozpočtových možnostech resortu kultury. Přesnou částku neřekli.

Většinovým vlastníkem zkrachovalého Themosu jsou od roku 2009 nepřímo dvě kyperské společnosti s neznámými vlastníky. Do insolvence se Themos, jehož nejcennějším aktivem je právě provozní budova Národního divadla, dostal v roce 2013.
Pramen: ČTK

Slabinou draženého objektu je, že stojí na pozemku Komunity Římské unie řádu sv. Voršily. To bude limitovat budoucí nakládání s objektem. Dražba objektu Themos bude 12. května.

Jan Burian také připomněl, že stát původní budovu koupil už v roce 1932. „Takže historicky na tom místě stála budova československého státu již od 30. let souvisle.“

„Co se týká pozemků, tak jsme v této chvíli s řádem sv. Voršily ve velmi korektních vztazích a problémy s vlastnictvím pozemků a budov, které zároveň patří státu a jsou na těchto pozemcích, se nám daří řešit smírně.“

„Zejména bychom chtěli, aby tam byla zkušebna, protože málokdo ví, že pro celý komplex ND, kde pracuje pět souborů, je jen jedna zkušebna. Chtěli bychom tam rozšířit zázemí tak, abychom mohli normálně pracovat, protože v jiné kauze jsme také přišli o budovu Kolovratu u Stavovského divadla,“ řekl k plánům v případě získání Themosu ředitel ND Jan Burian.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme