Režisér Němec vrátil medaili Za zásluhy. Nelíbí se mu Zemanův výběr oceněných

Předávání státních vyznamenání ke Dni vzniku samostatného českého státu má dozvuky i den poté. Režisér Jan Němec vrátil na Pražský hrad medaili Za zásluhy, kterou převzal před 12 lety od tehdejšího prezidenta Václava Havla. Aktuální výběr vyznamenaných současné hlavy státu označil za „akt arogantní politické zvůle“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Němec, režisér

Jan Němec, režisér | Foto: Jiří Maxa

Jan Němec vyznamenání dnes osobně odnesl na Pražský hrad. Informaci přinesl server iDnes.

„Odevzdal jsem ho dočasně, se slovním doprovodem, že si ho já nebo moje rodina, kdybych nebyl na světě, půjdeme znovu vyzvednout, až bude výměna hradního pána,“ řekl k tomu.

Medaili i dopis s odůvodněním od režiséra převzal hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Lístek předá do rukou prezidentovi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Režisér Jan Němec řekl, proč vrátil medaili Hradu. Názor přidal poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna a celou věc rozebral komentátor Radko Kubičko

„Panu režisérovi jsem sdělil, že žijeme v demokratické společnosti, ve které může každý vyjádřit svůj názor,“ uvedl Ovčáček.

Němcovi se nelíbí, že vedle padlých vojáků, komunisty umučeného faráře nebo zachránce židovských dětí Zeman ocenil například filmaře Roberta Sedláčka a Filipa Renče.

„Když je postaví do stejné řady jenom za to, že mu pomohli k vysoké státní funkci, tak to považuji za příznak naprosto jasné politické korupce,“ zdůraznil, proč medaili Za zásluhy II. stupně Hradu vrátil.

Zeman ocenil i režiséra, který o něm natočil film. Vyznamenání budí rozpaky

Číst článek

Komentátoři upozorňují, že letos bylo mezi vyznamenanými méně Zemanových blízkých než loni. Němcovi ale vadí oceňování umělců z principu:

„Lidi živící se kulturou by z toho měli být vynecháni. Mají svoje ceny. Mě nejde ty osoby, ale o to, že jsou vyznamenávání lidi, kteří se nezasloužili o státnost, zasloužili se o politickou kariéru jednotlivce, který teď zneužívá ústavní moci, aby je za to odměnil.“

Postoj Zemana k Ukrajině se neslučuje s názory Gorbaněvské, tvrdí disidenti

Číst článek

Také poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna by uvítal, kdyby se více brali na zřetel ti, které na vyznamenání navrhují zákonodárci. Němcovi ale namítá, že jde o subjektivní rozhodnutí prezidenta republika, které by mělo být respektováno:

„Když pan režisér Němec přebíral ocenění od Václava Havla, tak takto věci nekomentoval, a myslím si, že z něj trochu mluví zášť. Má na to právo, nicméně sdělovat to celému národu je naprosto zbytečné.“

Státní vyznamenání, která včera večer ve Vladislavském sálu Pražského hradu udělil Miloš Zeman 33 osobnostem, vzbudila rozpaky. Kritici hlavě státu především vyčítají, že vyznamenala převážně své příznivce a podporovatele.

Matěj Skalický, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme