Řidiči zatím nebudou mít možnost pořídit si registrační značku na přání

Registrační značku auta na přání si budou moci řidiči pořídit nejdříve od roku 2016. Původně měli mít možnost vybrat si kombinaci písmen a čísel o rok dříve, ale Poslanecká sněmovna dnes rozhodla o novém termínu. Rozhodnutím poslanců se odkládá i další chystaná novinka – povinné kamery ve stanicích technické kontroly. Příslušnou novelu zákona nyní dostane k projednání Senát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Registr vozidel v Praze

Registr vozidel v Praze | Foto: Filip Jandourek

Odklad obou chystaných novinek navrhlo ministerstvo dopravy – prý z důvodů technických a organizačních. V případě zavedení kamer na stanicích STK však za to sklidilo kritiku z řad ODS.

„Všichni měli na přípravu zhruba šestnáct měsíců. Ti poctiví uvěřili zákonu, investovali do svých zařízení a jsou připraveni. A ti ostatní věřili zase na odklad,“ poznamenal šéf poslaneckého klubu ODS a někdejší ministr dopravy Zbyněk Stanjura.

„V zásadě tím trestáme ty, kteří uvěřili zákonu, kteří si ta potřebná technická zařízení pořídili a investovali. A to si myslím, že není dobrý příklad,“ dodal Stanjura.

Sladění systémů

Podle ministra dopravy Antonína Prachaře (ANO) však má odklad smysl, třeba kvůli tomu, aby se informace ze systému o kontrolovaných vozidlech (CIS STK) podařilo sladit s centrálním registrem vozidel.

„To odložení já velmi vítám. Vytvoří nám prostor pro to, abychom mohli celý systém dotáhnout do konce, aby byl funkční v každém ohledu,“ řekl Prachař.

U registračních značek zase ministerstvo argumentuje tím, že za ně nemuselo vydávat tolik peněz.

Chystá se vybrat nového – levnějšího – výrobce a do budoucna plánuje, že značka bude ve vlastnictví motoristů, kteří si ji budou kupovat u soukromníků. Stát pouze určí, jak má značka vypadat.

ČTK, Věra Pfeifferová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme