Rodiče jim nedávali peníze na jízdenky, po letech tři sestry dluží statisíce

Kromě nedostatku rodičovské péče a lásky se některé děti z dětských domovů potýkají také s exekucemi. Z původně banální částky za jízdu načerno v řádu desetikorun se mnohdy stane desetitisícový dluh. Exekutoři se ozývají ve chvíli, kdy jsou děti plnoleté a dětský domov opouští. Na případy v posledních letech upozorňují také neziskové organizace, které se je snaží řešit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smutná žena - deprese - smutek

smutná žena - deprese - smutek | Foto: Fotobanka stock.xchng

Učebnice, sešity nebo jízdenka jsou pro české školáky naprostá samozřejmost. Ne ale pro všechny. Nikola Marková a její dvě sestry se snažily chodit do školy, přestože jejich rodičům to bylo asi úplně jedno. Nedávali dětem peníze ani na jídlo, ani na cestu do školy. Nikola a její sestry ale za poctivost v dospělosti platí vysokou daň – dluží za jízdu načerno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příběhu sester, které dluží kvůli ježdění na černo témě 200 tisíc korun, se věnuje reportérka ČRo Eva Rajlichová

„Dostalo mě to, protože za to nemůžu. Chtěla bych, aby to bylo na rodičích, a ne na mě. Rodiče se o tom nikdy nechtěli bavit a dluh naskákal,“ vysvětluje dnes 19letá Nikola Marková.

Kvůli jízdě načerno dluží 43 tisíc korun. Situace jejích dvou sester je ještě horší, ty dluží 61 a 53 tisíc korun.

Dětský domov v Moravské Třebové, kde Nikola strávila osm let, se snažil s rodinou dluhy dívek řešit. „Matka se zavázala, že bude platit 300 korun měsíčně na každou exekuci. Po nějakém čas jsme zjistili, že neuhradila ani jednu splátku. Děvčata jí to měla dost za zlé,“ vysvětluje sociální pracovnice Eva Krejčířová.

Pomohla by komunikace dopravních podniků s úřady

Případem sester se už několik let zabývá právnička Alena Vlachová. „Jsou to holky, které prošly dětským domovem, takže pro ně je to likvidační a demotivující. Pro mě je to naprosto nespravedlivé a neospravedlnitelné, že nalézací soud vůbec takové dítě k placení pokuty odsoudí.“

I přesto, že Nikola má ve svých 19 letech za sebou pořádně zamotaný příběh, svůj boj za lepší život nevzdala. Řádně se vyučila, má přítele a práci, která ji baví.

Pro podobné případy je zatím jediným účinným řešením spolupráce dopravních podniků s odborem péče o dítě. Tento model úspěšně funguje už třeba v Brně, kde se za posledních pět počet dětí, které dluží na pokutách, snížil.

Eva Rajlichová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme