Rodičovský příspěvek by si lidé mohli vybrat i během 6 měsíců, navrhuje Marksová

Matky nebo otcové by mohli brzy vyčerpat celý rodičovský příspěvek - 220 tisíc korun – i během půl roku. Navrhuje to ministerstvo práce a sociálních věcí, které chce rodičům umožnit rychlejší návrat do práce. Měsíčně by tak dostávali víc peněz. Novelu zákona o státní sociální podpoře by měla v nejbližší době projednat vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodina. Ilustrační foto

Rodina. Ilustrační foto | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

Nejnižší možná doba čerpání rodičovského příspěvku je teď 19 měsíců. I s mateřskou tedy zůstává rodič doma s dítětem zhruba dva roky. V takovém případě bere měsíčně příspěvek maximálně ve výši 11 500 korun.

Při nově navrhované půlroční variantě čerpání by částka stoupla až na 32 640 korun měsíčně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo práce chce rodičům usnadnit rychlý návrat do zaměstnání. Jaké změny navrhuje, popsala Jana Čermáková

„Pro ty, kteří chtějí, zůstává tříletá, ale až čtyřletá možnost čerpání rodičovského příspěvku, ale pro kategorii s vyššími příjmy, která se skutečně potřebuje vrátit do práce co nejdříve, je tu možnost, aby čerpání mohlo být už půlroční,“ vysvětlila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD.

Výhrady k návrhu má ale ministerstvo financí. „Vzhledem k tomu, že pracovat a pobírat rodičovský příspěvek je umožněno i dnes, jeví se ministerstvu financí toto opatření jako nadbytečné,“ řekl mluvčí Michal Žurovec.

„Navíc vzhledem k tomu, že do zaměstnání se rychle vrací především lidé vysoce kvalifikovaní s nadprůměrnými příjmy, nepovažujeme za vhodné vyplácet štědré sociální dávky právě sociálně nejsilnějším skupinám,“ dodal.

Proti je i KDU-ČSL

S návrhem nesouhlasí ani nejmenší vládní strana. Podle KDU-ČSL jde proti zájmům dětí. „Jsem přesvědčen, že rodičovská dovolená je od toho, aby děti mohly být vychovávány v rodině a aby se o ně matka mohla starat co nejdéle, to znamená minimálně dva až tři roky,“ uvedl poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

„Myslím si, že to, že se podařilo prosadit až čtyřletou rodičovskou dovolenou a zvýšit příspěvek na 7600 korun, byl obrovský úspěch. Domnívám se, že tato výhoda by se neměla zahazovat,“ doplnil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Doba čerpání rodičovského příspěvku by se mohla zkrátit. Téma pro ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou z ČSSD

Pokud novela nakonec projde, měla by začít platit v lednu. Zavádí i další změny, například speciální úpravu rodičovského příspěvku v případě dítěte svěřeného do střídavé péče v situacích, kdy se rodiče na čerpání nedohodnou.

Rodiče by měli mít nově možnost se v pobírání dávky střídat, a to vždy nejméně po třech kalendářních měsících, po které byl příspěvek vyplácen jednomu z nich.

Takovou dobu stanovuje zákon jako minimální, záležet by mělo na rodičích, po jaké době se v pobírání dávky vystřídají a jestli vůbec této možnosti využijí.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme