Rodina Vázlerových dostala za nepovedený porod odškodnění 20 milionů

Po pěti letech soudních tahanic a právních bojů se rodina Vázlerových dočkala odškodnění. Zhruba 20 milionů korun dostali od pražské vinohradské nemocnice za to, že se jim vinou nezkušeného lékaře narodil těžce postižený syn. Loni v říjnu chlapec zemřel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vinohradská nemocnice, budovy

Vinohradská nemocnice, budovy | Foto: Eva Odstrčilová

Mimosoudní vyrovnání mezi Vázlerovými a nemocnicí potvrdil právník rodiny Antonín Tunkl:

„Povinnosti všech účastníků dohody o narovnání byly splněny. Máme za to, že dohoda o narovnání byla ve všem naplněna. Dostávají odškodnění, které si dohodli.“

Právní tahanice trvaly pět let. Loni soud vyčíslil, že by rodina měla dostat více než 30 milionů korun. Nakonec se ale Vázlerovi dohodli mimosoudně a rodina stáhla žaloby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rodina Vázlerových dostala za nepovedený porod rekordní odškodnění 20 milionů korun. Teď plánuje založit nadaci

Otec Pavel Vázler je rád, že celý spor skončil: „Jsme rádi, že je konec. Ale že bychom já, nebo obzvlášť manželka jásali nadšením, to ne. Ta to bere tak, že to dopadlo blbě s Vojtíškem. Kdybychom mohli, vše to vyměníme za to, aby se to vůbec nestalo."

Chlapec, který měl od narození těžce poškozený mozek, totiž vloni v říjnu zemřel. Rodina přitom původně chtěla peníze použít na nákladnou péči o něj.

Matka pečovala o malého Vojtu prakticky neustále. Chlapec neslyšel, neviděl a nemohl chodit. Jídlo dostával sondou do břicha.

Vázlerovi se teď rozmýšlejí, že by část odškodného použili na založení nadace. Ta by pomáhala rodinám, které se dostaly do podobně problematické situace a starají se o postižené děti.

Lékař byl propuštěn

Dohoda s vinohradskou nemocí nebyla podle Vázlerových zpočátku jednoduchá. Nakonec ale nemocnice na vyrovnání přistoupila a vyplatila rodině peníze.

„Můžeme pouze potvrdit informaci, že poslední platba na základě dědického rozhodnutí po Vojtěchu Vázlerovi byla provedena. Konkrétní částky v této souvislosti nebudeme sdělovat ani je jakkoliv komentovat,“ uvedl mluvčí nemocnice Lukáš Matýsek.

„Omluva za nezdařený porod z roku 2009 byla zveřejněna na našich webových stránkách a také ve Vinohradských listech, což je magazín Fakultní nemocnice Královské Vinohrady,“ dodal.

Podle dřívějšího vyjádření nemocnice by většinu peněz měla zaplatit pojišťovna. Původně byl za porod obžalován lékař bez atestace, kterého ale nakonec soud zprostil viny. Nemocnice ho pak propustila.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme