Rozbořil zatím nerezignuje na funkci hejtmana, zbývající tři obvinění jsou ve vazbě

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), který je v údajné korupční kauze obviněn z podplácení, zatím nerezignuje na svou funkci. Tři z obviněných poslal ostravský soud do vazby. Jsou to náměstek ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karel Kadlec, šéf tamního odboru hospodářské kriminality Radek Petrůj a vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD)

Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD) | Zdroj: ČTK

Rozbořil s obviněním nesouhlasí a podal proti němu stížnost, protože je to podle něj nedorozumění. O svém dalším setrvání v čele kraje i kandidátky ČSSD pro nadcházející krajské volby bude jednat se spolustraníky a předsedou sociální demokracie Bohuslavem Sobotkou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Rozbořil dnes odmítl, že by nabízel úplatek. Na svou funkci zatím nerezignuje

„Tato kauza nemá v historii Olomouckého kraje svým rozsahem obdoby,“ uvedl Rozbořil, který tvrdí, že nikdy od nikoho nepožadoval informace nad rámec kompetencí hejtmana.

„Informace, které by se mohly charakterizovat jako nestandardní, jsem nikdy nepožadoval a žádný úplatek jsem nikdy nenabízel. Z mého pohledu jsem byl pouze ve špatný čas na nesprávném místě,“ zdůraznil hejtman. Rozbořil tvrdí, že není klíčovou osobou této kauzy.

V údajné korupční kauze byli obviněni čtyři lidé včetně olomouckého hejtmana

Číst článek

Rozbořil čelí obvinění z podplácení a další dva lidé jsou stíháni pro zneužití pravomoci úřední osoby, jeden z nich navíc i pro přijetí úplatku. Čtvrtý obviněný je stíhán pro účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby. Rozbořil je jako jediný stíhán na svobodě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Měl olomoucký hejtman Jiří Rozbořil složit funkci? Na tuto otázku odpovídají hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola a komentátor serveru Echo24.cz Petr Holub

Bohuslav Sobotka, který je nyní v Bruselu, vyzval olomouckého hejtmana k rezignaci na svůj post i stranické funkce. Stejně reagoval i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD) dnes Českému rozhlasu řekl, že je spolu s dalšími kolegy hejtmany z celé kauzy velmi znepokojen. „Jsme nicméně, a to zdůrazňuji, znepokojeni kauzou jako takovou, nikoli tím, jaké jsou dnes předkládány způsoby řešení, ať ze strany vedení ČSSD, nebo pana hejtmana. Rádi bychom dali hejtmanovi Rozbořilovi prostor, aby celou věc vysvětlil.“

Zároveň ale připomíná, že do té doby, než o věci rozhodne soud, se musí ctít presumpce neviny. „Rozumím, že existuje společenská objednávka na takzvanou presumpci viny s tím, že očištěný člověk se může vrátit zpět do politických funkcí. Z druhé strany - všichni ti, kdo znají pozadí a zákulisí politických bojů, vědí, že pak je to zhola nemožné,“ poznamenal Zimola.

Soud vzal do vazby tři ze čtyř obviněných

Mezitím soud v takzvané olomoucké korupční kauze poslal do vazby zbývající tři obviněné. Důvodem je obava z ovlivňování svědků i pokračování v trestné činnosti.

Do vazební věznice putují náměstek ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karel Kadlec, šéf tamního odboru hospodářské kriminality Radek Petrůj a vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý, který je blízkým přítelem Ivana Langera.

Sobotka vyzval olomouckého hejtmana Rozbořila k rezignaci

Číst článek

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme