Rozsudek byl dopředu připravený, řekl Rath novinářům v Hostivici. Odvolá se

David Rath trvá i po vynesení rozsudku v kauze zmanipulovaných zakázek ve Středočeském kraji na své nevině. Soud poslal bývalého poslance a hejtmana na 8,5 roku do vězení za korupci a nařídil propadnutí jeho majetku v hodnotě asi 20 milionů korun. Rath považuje proces za předem rozhodnuté divadlo, jeho advokátka se proti verdiktu již odvolala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath ordinuje v Hostivici.

David Rath ordinuje v Hostivici. | Foto: Radek Kedroň | Zdroj: ČTK

David Rath si dnes rozsudek vyslechnout nepřišel. Novinářům odpoledne v Hostivici, kde žije a pracuje, řekl, že soud rozhodl v rozporu s provedenými důkazy.

„Soud se vůbec těmi důkazy, které rozsudek vyvrací, nevypořádal, takže se podá odvolání. A když se podíváte do mé závěrečné řeči a příloh, tak tam těch důkazů, které rozsudek vyvrací, je velké množství,“ uvedl bývalý poslanec.

Rath dostal trest 8,5 roku vězení. Rozsudek si k soudu vyslechnout nepřišel

Číst článek

Své odvolání prý hodlá hnát "kam to půjde". Z okolí soudu měl mít údajně informace o tom, jak bude vypadat rozsudek. Rathovy zdroje podle něj říkaly, že dostane desetiletý trest. "Jsem rád, že byl u nás zrušen trest smrti, jinak bych dostal trest smrti," poznamenal.

Na otázku, zda je připraven nastoupit do vězení, Rath odpověděl, že to je předčasné. "Stále si myslím, že se někde někdo najde, kdo se bude muset s důkazy vypořádat," uvedl. Podle něj je celá kauza nesmyslná a proces byl nespravedlivý. "Divadlo z toho do značné míry dělal pan soudce, on povolil třeba přímý přenos," dodal.

Soud s Davidem Rathem. Na snímku uprostřed je předseda soudního senátu Robert Pacovský | Foto: Filip Jandourek

Obyvatelé Hostivice, kde Rath žije, s rozsudkem většinou nesouhlasí

Číst článek

David Rath se rovněž vyjádřil k délce trvání svého případu, kterým se Krajský soud v Praze zabývá od srpna 2013. Odmítl, že by řízení záměrně zdržoval. Vše podle něj zkomplikoval strýc soudce Roberta Pacovského, který případ řešil, právník Michal Pacovský.

„Já jsem byl jednou krátce nemocen, to jsem měl nějakou virózu, a jednou jsem měl úraz z kola. Celé se to zvládlo asi za tři týdny v dvouletém procesu. Já určitě nejsem ten, který by to nějak mimořádně natahoval. Pokud tam byla delší obstrukce, tak nejdelší byla kvůli lázním přísedícího, to bylo přes měsíc, a teď těch několik měsíců to bylo díky tomu, že tam vstoupil strýc pana soudce,“ podotkl Rath.

Kvůli Michalu Pacovskému letos David Rath vypověděl plnou moc svým předchozím advokátům Adamu Černému a Romanu Jelínkovi. Pacovský ale od obhajoby ustoupil a soud přidělil Rathovi obhájkyni ex offo, tedy z moci úřední. Stala je jí advokátka Marcela Ondřejová.

Rath zopakoval i další věci ze své závěrečné řeči. Zmínil opět údajnou angažovanost bývalého ministra vnitra Jana Kubiceho, exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila a některých policejních složek v jeho případu.

Kauza David Rath | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme