ŘSD na části D1 poskytuje nově zdarma asistenční službu. Dorazit by měla do 20 minut

Řidiči, kteří se na D1 dostanou do úzkých třeba kvůli technické závadě na autě, mohou nově využít asistenční službu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Služba, která je zdarma, funguje zatím na nejvytíženějším úseku dálnice mezi Prahou a Brnem, v budoucnu ji ŘSD plánuje rozšířit na celou dálniční síť v ČR.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálnice D1, kolona

Dálnice D1, kolona | Foto: Michaela Vydrová

Služba je určená pro řidiče, kteří se na dálnici dostanou do nějaké nepříjemné situace, která nevyžaduje asistenci policie, hasičů nebo záchranky. Pro pomoc mohou zavolat na číslo 800 280 281.

„Číslo patří našemu Národnímu dopravnímu informačnímu centru a náš operátor vyšle na místo naši asistenční posádku,“ přiblížil mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novou asistenční službu pro řidiče na dálnici D1 přiblížil mluvčí ŘSD Jan Rýdl

Asistenční vozy s sebou mají vybavení, jako kužely či vozík se světelnou šipkou. Místo, kde je vůz odstavený, v závislosti na okolnostech označí a pak pomohou řidiči s řešením jeho problému.

Služba zatím funguje jen na D1 mezi Prahou a Brnem a zajišťují ji čtyři posádky, každá na zhruba padesátikilometrovém úseku. Po zavolání by na místo problému měly dorazit zhruba do dvaceti minut.

Vozy by neměly čekat na výjezd někde na základně, ale budou se v průběhu dne i noci pohybovat přímo na dálnici.

„Budou to pendlující vozy,“ uvedl Rýdl, podle nějž by posádka měla v noci projet svůj padesátikilometrový úsek zhruba dvakrát a ve dne třikrát. „Je velmi pravděpodobné, že od jednoho případu budou přejíždět k dalšímu,“ dodal mluvčí.

Služba je zdarma, respektive si ji podle Rýdla řidiči jaksi předplatí s koupí dálniční známky. Na kolik vyjde novinka samotné ŘSD, organizace nepočítá.

„Žádné zvláštní náklady to nebudou, všechno děláme v rámci naší údržbové práce na střediscích údržby dálnic,“ řekl Rýdl.

Služba na úseku mezi Prahou a Brnem je podle ŘSD pilotní projekt. „V okamžiku, kdy vychytáme chyby, pokud nějaké budou, tak se ji budeme samozřejmě snažit rozšířit na celou dálniční síť, ale asi postupně,“ dodal Rýdl.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme