Ruské špiony v ČR zajímá energetika či věda a aktivní jsou i Číňané, píše BIS

Čína se snaží posilovat svůj vliv na českou politiku, uvádí ve své zprávě za rok 2014 Bezpečnostní informační služba (BIS) s tím, že čínským agentům v tom pomáhali i čeští politici či úředníci. Kromě Číňanů věnovala BIS zvýšenou pozornost také aktivitám Rusů a Ukrajinců na českém území.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezpečnostní informační služba

Bezpečnostní informační služba | Foto: Jan Rosenauer

„V případě čínské moci a jejích zpravodajských služeb se nesl rok 2014 ve znamení důrazu na vlivovou infiltraci do českých politických a státních struktur a sběru politického zpravodajství, a to vše za aktivní pomoci některých českých občanů, včetně politiků a státních úředníků,“ uvádí zpráva BIS.

Co se ruských špionů týká, ty podle BIS začala zajímat účast Česka v mezinárodních vědeckotechnických projektech a přístup k penězům z grantů.

Ruská strana podle BIS usiluje o konkurenční výhodu a o to, aby Česko a Evropská unie její aktivity financovaly.

Kromě vědy špioni z východu dlouhodobě sledují také energetiku. „Rusko nepovažuje boj o českou jadernou energetiku za ztracený,“ píše BIS. Rusové se tradičně zajímají o jaderné elektrárny Temelín a Dukovany a dodávky jaderného paliva.

Kolik ruských špionů na českém území pracuje, BIS neupřesnila, jde prý však o „vysoký počet“. I Rusové podle BIS při svých aktivitách využívají české prostředníky.

BIS odhalila v Praze tři ruské špiony, museli opustit Česko

Číst článek

Co se Ukrajinců týká, tam BIS loni žádné aktivity, které by „byly namířeny proti České republice a jejím zájmům či by nějakým způsobem poškozovaly její mezinárodní postavení a pověst“ nezjistila.

„Rovněž nebyly zjištěny žádné aktivity ukrajinské moci, které by měly za cíl destabilizovat vnitropolitické, vnitro-společenské či mezi-etnické vztahy v Česku,“ píše BIS.

BIS se ve své zprávě věnuje vedle řady dalších témat i organizovanému zločinu. Zpravodajci si všimli třeba toho, že se skupina lobbistů neúspěšně pokusila zařídit odvolání generálního ředitele Řízení letového provozu Jana Klase.

„V jiném případě jsme zaznamenali úsilí lobbistů ovlivňovat správu Národního parku Šumava, a umožnit tak spekulace s pozemky a s těžbou dřeva,“ doplňuje mluvčí BIS Jan Šubert.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme