Ruský podnikatel žaluje Česko. Za vydání do vlasti chce odškodné dva miliony korun

Ruský podnikatel Alexej Torubarov žaluje Českou republiku. Stěžuje si na nezákonné vydání do vlasti v roce 20013 a požaduje dvoumilionové odškodné. Žalobou se v pondělí bude zabývat soud. Torubarov už dříve dostal od ministerstva spravedlnosti jako odškodné 250 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Alexej Torubarov poukazuje na to, že kvůli vydání zpět do vlasti v roce 2013 trpí psychickými problémy. Celá kauza se prý navíc dotkla i jeho rodiny.

Rusko na Torubarova vydalo mezinárodní zatykač kvůli údajnému vydírání a podvodům. Podnikatel ale argumentoval tím, že obětí vydírání byl naopak on sám.

Jeho vydání do Ruska potvrdil v roce 2013 tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS. Ústavní soud ale jeho rozhodnutí zrušil, nepočkal prý na výsledek azylového řízení.

„Tohle celé martyrium mu způsobilo velké příkoří, škody, utrpení celé rodině. Přetrvává to do současné doby, kdy je zadržován v Maďarsku,“ říká advokát podnikatele Milan Hulík. Podle něj je možné, že kdyby Torubarov nebyl vydán, tak by nakonec azyl v Česku získal.

Už jednou ho Česko vydalo, přesto chce Torubarov zpět. Vše záleží na Maďarech

Číst článek

Mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová podotýká, že resort už ruského podnikatele odškodnil. „Pokud jde o zadostiučinění, ministerstvo spravedlnosti panu Torubarovi částku 250 tisíc korun,“ vysvětluje Schejbalová. Podle resortu je částka dostatečná a odpovídá újmě způsobené nezákonným rozhodování v České republice.

Původně Česko žalovala i Torubarovova manželka, která požadovala dva miliony korun jako odškodné za psychickou újmu. Nakonec ale svůj požadavek stáhla.

Vydání ruského podnikatele vyvolalo v roce 2013 také spor v tehdejší vládní koalici. Odletu Torubarova se snažil zabránit někdejší ministr financí Miroslav Kalousek, dnes předseda TOP 09. Před ruské letadlo nechal postavit cisternu.

Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme