Růžička před soudem vypovídal minutu. Odmítl, že by spáchal trestný čin

Hokejový trenér Vladimír Růžička u soudu popřel vinu v kauze údajné zpronevěry půl milionu korun. Podle obžaloby peníze od podnikatele Miroslava Palaščáka nepřiznal v účetnictví hokejové Slavie. Za zpronevěru mu hrozí až pětiletý trest.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejový trenér Vladimír Růžička před začátkem soudního jednání

Hokejový trenér Vladimír Růžička před začátkem soudního jednání | Zdroj: ČTK

Vladimír Růžička přišel k Obvodnímu soudu pro Prahu 10 se svou partnerkou a dvěma právníky. V jednací síni se zdržel jen chvíli. Poprosil totiž, aby soudce jednal v jeho nepřítomnosti.

K případu se vyjadřoval necelou minutu. Odmítl, že by bylo jeho jednání trestným činem.

„Odmítám, že jsem spáchal trestný čin. Přijal jsem 2x 250 tisíc. Palaščák měl dodat věci, které měly být vyřízené papírové věci, nikdy nedorazily, pak jsem mu dobrovolně na účet poslal 500 tisíc,“ vypověděl u soudu Růžička.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vladimír Růžička u soudu popřel vinu v kauze údajné zpronevěry půl milionu korun. Jednání sledovala redaktorka Veronika Hlaváčová

Růžičkovi právníci tvrdí, že nešlo o úplatek ani zpronevěru. Peníze od podnikatele prý byly určené pro Slavii a někdejší hokejový trenér klubu je měl jen v úschově. Kvůli chybějícím právním podkladům klub peníze nemohl využít jako sponzorský dar, a Růžička tak částku vrátil. To trenér vypověděl také u soudu.

Podle státní zástupkyně Lucie Písecké částku zpronevěřil: „Finanční prostředky společnosti nepředal, neoprávněně si je ponechal ve své moci. Nakládal s nimi jako s vlastními a nikoli jako s finančními prostředky ve vlastnictví společnosti HC Slavia Praha, kdy sponzorský dar nebyl nikdy zaevidován v účetnictví společnosti. Uvedené finanční prostředky byly následně vráceny Miroslavu Palaščákovi až na jeho výslovnou žádost.“

Celou aféru odstartovalo pětiminutové video, které dal Miroslav Palaščák loni v dubnu na internet. Podnikatel chtěl údajně dostat do týmu hokejové Slavie svého syna. Vladimíru Růžičkovi za to prý dal půl milionu korun, kvůli nimž teď trenér stanul před soudem.

Trestní oznámení na někdejšího zlatého olympijského medailistu z Nagana podal šéf webu Protikorupčnílinka.cz Jiří Jehlička. Na začátek hlavního líčení se byl osobně podívat.

„Osobně jsem to vždycky vnímal jako úplatek dvou lidí. Jeden chtěl výhodu. Pak se pohádali. Palaščák se nikdy z dání úplatku nepřiznal. Nic jiného než zpronevěra nezbývala, tady se musí vycházet z účetnictví,“ vysvětlil Jehlička.

Údajná zpronevěra trenéra Růžičky před soudem. Půl milionu měl v úschově, tvrdí jeho právníci

Číst článek

Soudce vyslechl několik svědků. Vypovídal třeba majitel Slavie Vladimír Pitter. O sponzorském daru mu prý obžalovaný neřekl.

Někdejší člen představenstva klubu Tomáš Kotouč o penězích od podnikatele Palaščáka věděl, prý i Vladimíru Růžičkovi připomínal, že s ním musí podepsat smlouvu.

„Pan Růžička mi oznámil, že Slavie dostala nebo má dostat od jakéhosi Palaščáka cosi. Vzal jsem to na vědomí a připomněl jsem mu, že nesmí zapomenout domluvit se na reklamní nebo darovací smlouvě,“ tvrdí Kotouč.

V kauze údajné zpronevěry svědčil z někdejšího představenstva Slavie také Richard Benýšek. „Pravdou je, že Růžička si uměl říkat o peníze. Říkal si o pozornosti, pro někoho to bylo za hranici dobrého vkusu,“ dodal Benýšek.

Vladimír Růžička nakonec z funkce trenéra reprezentace odstoupil v červnu 2015. Šlo o reakci na nová svědectví rodičů hráčů, které přinesl investigativní tým Českého rozhlasu.

Hlavní líčení bude pokračovat na konci září. Růžičkovi hrozí za zpronevěru až pětiletý trest.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme