S Věrou Čáslavskou se v Národním divadle rozloučí sportovní legendy, politická elita i široká veřejnost

V Národním divadle v Praze se dnes lidé můžou naposledy rozloučit s Věrou Čáslavskou. Sportovní gymnastka a sedminásobná olympijská vítězka zemřela 30. srpna. Syn Věry Čáslavské ji nechal podle jejího přání zpopelnit bez obřadu minulý týden ve čtvrtek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věra Čáslavská

Věra Čáslavská | Foto: Adam Kebrt | Zdroj: Český rozhlas

Program v Národním divadle v Praze začíná v 10 hodin dopoledne a bude trvat hodinu a půl. Program ze sálu bude promítán na velkoplošnou obrazovku na piazettě, kde se fanoušci legendární české gymnastky mohou podepsat do kondolenční knihy.

„Věra Čáslavská milovala balet i divadelní hry. Určitě to hrálo roli při výběru Národního divadla. Český olympijský výbor se tam loučil i s další českou sportovní ikonou Emilem Zátopkem. Když jsme uvažovali o velmi důstojném místě pro rozloučení, Národní divadlo bylo první volbou,“ vysvětluje generální sekretář Českého olympijského výboru Petr Graclík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o rozloučení s Věrou Čáslavskou zjistil moderátor ranního vysílání ČRo Jiří Chum

Rozloučení s Věrou Čáslavskou nemá být klasickou tryznou s hrajícími varhany. „Rádi bychom na Věru Čáslavskou zavzpomínali způsobem, jakým žila. Připomeneme ji baletem a úryvkem hry ‚Jak se Husákovi zdálo, že je Věra Čáslavská‘. Věra tu hru milovala, radila protagonistům a vodila na ni své kamarády,“ říká funcionář ČOV.

„Není to žádná veselá událost, ale bude to milé a v duchu, jaký by Věra měla ráda a ve kterém si ji v posledních letech osobnosti sportu i veřejného života pamatují,“ dodává.

V hledišti Národního divadla nebude chybět rodina Věry Čáslavské. Dorazí současní sportovci, kteří bojovali v Riu, například Ondřej Synek, Jiří Prskavec či zlatý Lukáš Krpálek. Své místo má vyhrazené o vítězka ze Soči Eva Samková či legendy českého sportu z Českého klubu olympioniků.

Politickou elitu bude zastupovat premiér Bohuslav Sobotka či předsedové obou klubů Parlamentu i další ústavní činitelé. Zahraniční hosté dorazí z Japonska, ke kterému měla Věra Čáslavská po svém úspěšném vystoupení na OH 1964 velmi blízko.

Hned vedle Národního divadla na piazzettě je umístěná velkoplošná obrazovka, na kterou bude dění ze sálu přenášeno. Veřejnost má možnost podepsat se kondolenční knihy či uctít památku Věry Čáslavské květinou či svíčkou.

Věra Čáslavská podlehla těžké nemoci 30. srpna. Od druhého dne přicházeli její fanoušci zapsat své vzpomínky do kondolenčních knih. „Je to naše mládí. Strašně jsme ji milovali, protože to byla ženská jak má být,“ zavzpomínal pan Karel v obchodním domě na Národní třídě. „Byla pro mě vzor,“ neskrývala slzy paní Jana.

Pohřeb měla sedminásobná olympijská vítězka minulý čtvrtek pouze za přítomnosti rodinných příslušníků. 8. září krátce před západem slunce jsem v šumperském krematoriu vykonal maminčinu poslední vůli a bez jakýchkoli obřadů nechal zpopelnit její tělo,“ napsal syn Martin Odložil.

Jiří Chum, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme