Samopaly a náboje skladovali podnikatelé na okraji Prahy osm let

Tisíce samopalů a několik tun nábojů skladovali dva podnikatelé posledních osm let uprostřed vilové čtvrti Vinoř na okraji Prahy. Tamní starosta o tom neměl ani ponětí. Po výbuchu skladu na Zlínsku panují ve společnosti obavy, nakolik jsou takové prostory bezpečné. Sklad se stěhuje na vhodnější místo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dvojdomek v pražské Vinoři, kde podnikatelé skladovali 8 let zbraně

Dvojdomek v pražské Vinoři, kde podnikatelé skladovali 8 let zbraně | Foto: Markéta Chaloupská | Zdroj: Český rozhlas

Na první pohled je to běžný dvojdomek v pražské Vinoři. Polovina je obydlená a druhá část domu je omšelá, ale jinak nebudí pozornost. Nikoho by asi nenapadlo, že je tady sklad zbraní.

„Přesná čísla si nepamatuji, ale řádově 870 samopalů nebo jejich částí,“ vypočítává policista Robert Paluka, který přijel místní sklad zkontrolovat.

Kromě toho jsou v domě kulomety a přes milion kusů nábojů. Před osmi lety koupil vše od ministerstva obrany podnikatel Petr Hrabánek. Výzbroj chtěl výhodně zpeněžit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Samopaly a náboje skladovali podnikatelé ve vilové čtvrti na okraji Prahy. Podrobnosti zjišťovali Markéta Chaloupská a Antonín Viktora.

Domluvil se svým známým Romanem Hánou, že u něj zbraně uskladní. Nakonec se ale pohádali a jejich spor opakovaně řešily i soudy.

„Podal jsem na ně trestní oznámení. Policie přijela a udělala domovní prohlídku, při které zapečetili i zbrojní sklad. Proběhla tam následně státní kontrola. Hned po domovní prohlídce byl sklad zapečetěný a od té doby to bylo po dobu asi šesti let zapečetěné,“ popisuje Hrabánek. Ten na konci týdne začal zbraně a munici kvůli sporům s Hánou odvážet pryč.

Předtím ale celý arzenál ležel osm let uprostřed čtvrti nedaleko Prahy takřka bez povšimnutí. Ani starosta Vinoře František Švarc neměl o skladu tušení. Zpráva o munici ho vyděsila.

„Je to nepředstavitelné. Teď tam pošlu stavebního technika, aby překontroloval, kdo jim k tomu dal povolení. Nikdo z nás nechce, aby něco takového bylo uprostřed Vinoře,“ konstatuje Švarc.

Sousedé mají ze skladu strach

Podnikatelé Petr Hrábanek a Roman Hána měli pro sklad všechna povolení. Uchovávání zbraní a nábojů v rodinném domku je podle nich bezpečné. Nikomu ze sousedů prý nic nehrozí.

„Bydlím ve vedlejším domě. Nebojím se, touto činností se zabývám od dětských let a dobře vím, že to není nebezpečné,“ zmiňuje Hána.

Dvojdomek v pražské Vinoři, kde podnikatelé skladovali 8 let zbraně | Foto: Markéta Chaloupská

Sousedé z toho ale nadšení nejsou. Strach má například žena, jejíž ložnici dělí od skladu s náboji jedna zeď.

„Už tady byl policejní zátah. Obklíčení, přepadovka tu byla. Tenkrát bylo udání, že tam jsou funkční granáty. Děsí mě to, ale nevím, co bych s tím měla dělat,“ dodává jedna ze sousedek.

Kdyby začalo hořet, mohl by prý sklad vybuchnout. Například podle bezpečnostního experta Martina Kollera by v takovém případě sice nehrozila pohroma jako na Zlínsku. Velkou škodu by ale mohly způsobit náboje, kterým se laicky říká signálky.

„Munice obsahuje střelný prach, ten hoří za poměrně vysokých teplot a požár by se dál rozšířil. Co se týče signálek. Pokud tam jsou některé, které mají explozivní náboje, tak by mohlo dojít i k výbuchu,“ přibližuje Koller.

Přehrát

00:00 / 00:00

O skladu samopalů a několika tun nábojů dvou podnikatelů v pražské Vinoři mluví ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD požádal policejního prezidenta, aby prověřil všechny rizikové sklady v Česku.

„My jsme se v současné době dohodli s policejním prezidentem, že policie v rámci prevence zvýší dozor těchto objektů po celé republice. Budou se monitorovat velké sklady munice a materiálu,“ uvedl Chovanec.

Podle něj je složité najít toho, kdo za podobné areály zodpovídá: „Já jsem velmi překvapen z toho, v jakém stavu je legislativa. Teď budeme hledat cesty, jak ji napravit a zlepšit. Protože aby kraj nevěděl o tom, že má na svém území, v tomto případě se bavím o Zlínu, tak obrovský sklad materiálu, který hrozí výbuchem, není možné. Neměl o tom informace hasičský záchranný sbor, ani další složky IZS, takže se to musí změnit.“

„V minulých letech stát kontrolu tak zjednodušil, že je potřeba přitvrdit a stát si musí některé pravomoci vzít na sebe. Já předpokládám, že budeme hledat viníka ve Zlíně, kdo to způsobil. A řešit následky. A připravit změnu legislativy, aby měl stát daleko větší nástroje. Ale i obce a stavební úřady, aby se takové věci nemohly dít,“ dodal Chovanec.

Anna Jadrná, Markéta Chaloupská, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme