Sankce EU proti Rusku se nebudou týkat vývozu obráběcích strojů, prosadilo Česko

České republice se podařilo prosadit hlavní připomínky k podobě sankcí Evropské unie vůči Rusku. Ochráněn byl zejména strojírenský export, řekl dnes v Kroměříži premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Příměří, které nyní na Ukrajině platí, by podle něj mohlo sankce oddálit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

„Podaří se do nejvyšší možné míry ochránit český strojírenský export, který by mohl být ohrožen, pokud bychom souhlasili s původním návrhem, jak ho připravila Evropská komise,“ tvrdí Sobotka.

Ohrožen byl podle něj zejména vývoz obráběcích strojů. To by podle Sobotky znamenalo ztrátu řádově v miliardách korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co se Česku podařilo vyjednat, přiblížil státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza

„Příslušná ustanovení v sankcích jsou nyní formulována takovým způsobem, že by to naše klíčové exportéry v těchto strojírenských komoditách ohrozit nemuselo,“ dodal. Závěrečná podoba dokumentu by měla být formálně potvrzena v pondělí.

Příměří na Ukrajině je podle něj prvním významným prvkem snížení napětí v regionu. Pokud bude klid zbraní trvat, nemusely by se podle premiéra nové sankce hned začít uplatňovat.

„Bylo by to jisté gesto ze strany Evropské unie,“ poznamenal. „V těchto hodinách se zdá, že je příměří dodržováno z obou stran. Důležité je, aby boje znovu nevypukly,“ uvedl Sobotka.

Příměří na východě Ukrajiny obě strany konfliktu stále dodržují, začít by měly s výměnou zajatců

Číst článek

Tvrdší přístup prosazovaly opoziční TOP 09 a ODS a také koaliční lidovci. „Vnímáme to jako jediné nevojenské řešení a jasný signál Rusku, že nebudeme tolerovat to, co se děje na Ukrajině,“ vysvětluje důvody místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Sankce nic nevyřeší, míní Fico

Podobné připomínky jako Česko mělo ke zpřísněným sankcím například i Slovensko. Týkaly se také takzvaného zboží dvojího užití, tedy toho, které lze využít pro civilní i vojenské účely.

Podle slovenského premiéra Roberta Fica se prý nebudou schvalovat jednotlivé výrobky, ale ruské firmy, jimž toto zboží evropští výrobci nebudou moci dodávat.

Slovenský premiér se přimlouvá za to, aby EU další sankce neuvalila, pokud bude na Ukrajině dodržováno příměří. To v zemi platí od pátečních 17 hodin.

„Budu určitě patřit mezi ty premiéry, kteří budou říkat – podpořme příměří, které je dnes na Ukrajině, tím, že odložíme tyto sankce, protože jsou sankcemi, které nic nevyřeší,“ prohlásil Fico.

Země EU se dohodly na dalších sankcích vůči Rusku. Zda začnou platit, rozhodne dění na Ukrajině

Číst článek

Unie v novém návrhu sankcí plánuje zejména dál ztížit ruským bankám a podnikům přístup k financím a vyspělým technologiím. Rozšířit se má i seznam Rusů, kteří přijdou o víza a evropské banky jim zmrazí účty.

Unie ale nemusí sankce vůči Rusku zavést, pokud bude fungovat příměří na Ukrajině. Naznačila to například německá kancléřka Angela Merkelová.

ČTK, ČRo, mka, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme