Schwarzenberga zřejmě vystřídá Kalousek. Kdo stane v čele TOP 09, rozhodne sněm

Stranu TOP 09 čeká tento víkend největší změna od jejího vzniku v roce 2009. Na volebním sněmu, který začal v sobotu ráno, už nebude stávající předseda strany Karel Schwarzenberg na tento post kandidovat. Po nedělní volbě ho s největší pravděpodobností nahradí Miroslav Kalousek, který byl hlavním iniciátorem vzniku této pravicové strany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

3. celostátní sněm TOP 09, Karel Schwarzenberg (vlevo) a Miroslav Kalousek

3. celostátní sněm TOP 09, Karel Schwarzenberg (vlevo) a Miroslav Kalousek | Foto: Filip Jandourek

Odchodem Karla Schwarzenberga z čela strany se podle jeho pravděpodobného nástupce Miroslava Kalouska na politice TOP 09 nic nezmění:

„TOP 09 byla založena s posláním chránit konzervativní ideje proti idejím socialistickým a levicově liberálním. To bylo před šesti lety. Toto poslání budeme mít vždycky. Pro příští týdny, měsíce a možná i roky ale máme mnohem větší úkol – bránit plnohodnotnou demokracii a svobodu. Naším partnerem je pak logicky každý, kdo má stejný zájem.“

Přehrát

00:00 / 00:00

V Praze začíná volební sněm TOP 09. Podrobnosti zjišťovala Věra Masopustová

Na pražském sněmu budou delegáti volit nejen nové vedení. Mluvit budou i o tom, jak bude strana fungovat v čele s novým předsedou.

Pravděpodobný lídr Miroslav Kalousek má přece jen jiný politický styl než Karel Schwarzenberg. Velké změny podle exministra zdravotnictví a poslance TOP 09 Leoše Hegera nebudou.

„Doba je velmi rychlá. Vyvíjí se jak na politické scéně, tak na postoji lidí. Základní směřování, pokud jde o program, cíle, kterých chce strana dosáhnout, to zůstanou zcela určitě stejné,“ míní.

TOP 09 se Schwarzenbergem dál počítá

Schwarzenberg, který 10. prosince oslaví 78. narozeniny, ze strany neodchází. TOP 09 s ním dál počítá.

„Karel Schwarzenberg bude velmi aktivní i před následujícími volbami, například do krajů a do Senátu. Bude dál součástí TOP 09,“ říká stávající místopředsedkyně strany, poslankyně Helena Langšádlová.

Vliv Schwarzenberga ve straně má zajistit změna stanov. Měl by se stát čestným předsedou s právem účastnit se zasedání všech stranických orgánů, formulovat zahraniční politiku strany a zastupovat ji v zahraničí.

V souvislosti s výměnou mají změny stanov umožnit i přesunutí některých pravomocí, které dosud mohl vykonávat první místopředseda Kalousek, na předsedu – tedy s největší pravděpodobností znovu Miroslava Kalouska.

TOP 09 | Foto: ČTK

Věra Pfeifferová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme