Se začátkem dovolených roste počet vloupání. Zloději využívají pootevřená okna i balkony

Prázdniny nahrávají zlodějům. Počet vloupání a krádeží právě v období dovolených přibývá. Jen loni řešila policie téměř sedm tisíc takových případů. Nemalá část z nich spadá právě do období letních prázdnin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zloděj vykradl nejméně 20 domů na Boskovicku

Zloděj vykradl nejméně 20 domů na Boskovicku | Foto: Policie ČR

O televizi, mobilní telefon a fotoaparát přišla paní Helena, které loni v srpnu vykradli byt přímo v centru Prahy. Zloději se dovnitř dostali vchodovými dveřmi.

„Přestože jsem měla byt zamčený, otevřeli dveře a byli v něm. Nepoškozený zámek, byla to prý pro ně vteřina,“ popsala před časem.

Třiatřicetiletý Lukáš přišel předloňské prázdniny o kolo, zrovna když byl s přítelkyní na zájezdu v Chorvatsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se začátkem dovolených roste počet vloupání. Zloději využívají pootevřená okna i balkony. Téma pro Zuzanu Švejdovou

„Po příjezdu domů na mě čekal hořký zážitek, protože jsem zjistil, že mi někdo ukradl kolo, které jsem měl zamčené na balkoně,“ vzpomíná Lukáš s tím, že škoda se vyšplhala na 30 tisíc korun.

Majitelé domů nebo bytů mnohdy zlodějům práci usnadňují. Nechávají třeba pootevřená okna nebo mají špatné zabezpečení dveří.

„Za poslední roky se snížil počet vloupání přes vstupní dveře. Nicméně zloději využívají vstup přes balkony nebo terasy domů. Zejména v letních měsících využívají pachatelé pro vstup právě pootevřené okno nebo balkonové dveře,“ upřesňuje mluvčí policie Ivana Nguyenová.

Škody na majetku jsou podle policejních statistik vysoké. Loni šlo o částku přesahující 1,25 miliardy korun.

Zloděj vykradl nejméně 20 domů na Boskovicku | Foto: Policie ČR

„Okna by měla být zasklená skly s bezpečnostní folií. Důležitou ochranou je také blokovatelná nebo uzamykatelná klika. Bezpečnost oken zvýší i předokenní hliníková roleta,“ přibližuje Antonín Doboš ze společnosti vyrábějící plastová okna a dveře, na co by si lidé měli dát pozor.

Podle Nguyenové je také dobré nenechávat zatažené závěsy a žaluzie.

„Jednou z možností je také využít zařízení s časovačem pro vypínání a zapínání. Může jít například o budík s hlasitějším rádiem, televizi, světla a podobně,“ dodává.

Pro zloděje mohou být vodítkem také fotky a informace na sociálních sítích. Podle britského průzkumu pojišťovny More than použilo sociální síť k vytipování obětí až 80 procent ze všech odsouzených vykradačů bytů. Před tímto trendem varuje na svých webových stránkách i česká policie.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme