Sedavé zaměstnání u mnohých vede k zdravotním potížím. Lidé se učí u počítačů stát

I v Česku už se začínají objevovat v kancelářích stoly, u kterých zaměstnanci při práci stojí. Lidé se cítí méně unavení a snaží se tak předejít problémům se zády často spojenými právě se sedavým zaměstnáním. Názory odborníků na trend se ale liší. Podle některých může celodenní stání zatěžovat klouby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dlouhé sezení v práci se může projevit na zdravotním stavu, v některých firmách proto můžou lidé pracovat i vestoje

Dlouhé sezení v práci se může projevit na zdravotním stavu, v některých firmách proto můžou lidé pracovat i vestoje | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

„Tady v naší skupině digitálních firem máme přes 200 zaměstnanců a 50 procent má polohovací stoly," řekl Martin Holečko, zakladatel pražské firmy vyvíjející webové stránky a mobilní aplikace.

Výška desky se dá upravit pomocí tlačítek. „Dá se to odhadnout velice jednoduše. Když máte položené ruce na stole nebo na klávesnici, tak máte v lokti pravý úhel."

Přehrát

00:00 / 00:00

Řada lidí má kvůli sedavému zaměstnání problémy se zády. Někteří tak pracují u počítače vestoje. Trend popsala Veronika Hlaváčová

U práce už několik let stojí i vývojář Pavel. „Je to neskutečná změna pro tělo. Člověk se necítí tak unavený. Když máme nějaký náročnější projekt, v práci jsme 12 i víc hodin denně. Pak je to neskutečně znát," shrnul zkušenosti.

Podle designéra Tomáše Krchy, který tři roky pracuje v americkém San Franciscu, mají v tamní nadnárodní společnosti polohovatelné stoly všichni z 1400 zaměstnanců.

„Trend se rozšiřuje i mimo tech a design a všiml jsem si zvýšených stolů i v bankách a dalších institucích, například na poštách. Myšlenka, která se tu hodně rozšířila, je, že sezení je nové kouření," popsal.

„Všiml jsem si, že spousta mých známých si pořídila vedle polohovatelného stolu i běžící pás, na kterém se dá chodit v průběhu práce a člověk spotřebuje i nějaké kalorie," dodal.

Výška pracovní desky se dá upravit pomocí tlačítek | Foto: Veronika Hlaváčová

Riziko v zátěži kloubů

Názor odborníků na celodenní stání se liší. Třeba podle rehabilitačního lékaře Miroslava Procházky se tento trend rozhodně nemusí hodit pro každého. Nejlepší je podle něj pozice při práci často měnit.

„Není to úplně ideální, abychom celý den stáli. Na to nejsme jako lidi stavěni. Je to i otázka nosných kloubů – kyčle, kolena. A taky otázka dobré obuvi."

„Já už jsem takových mód zažil hodně - móda klekačky, dobré sedačky, sezení na balonu. Teď je to móda stoje. Ani to není spasitelné a řešení," upozornil.

Nejčastějším důvodem bolestí zad je právě sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu. Bolavá záda jsou po chřipce druhou nejčastější příčinou pracovní neschopnosti.

Podle loňských údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky zaměstnanci s nemocnými zády marodí 70 dnů z roku.

Podle odborníků je nelepší pozice při práci často měnit | Foto: Veronika Hlaváčová

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme