Šéf BIS Lang skončí. Požádal o odchod ze služby, uvedl Chovanec

Šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Lang skončí ve funkci, požádal o odchod ze služby. Novinářům to dnes řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Kdy Lang odejde, Chovanec neupřesnil, podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) to však nebude dřív, než vláda vybere nového šéfa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Lang

Jiří Lang | Foto: Reprofoto ČT

Chovanec uvedl, že „existuje dopis pana ředitele Langa o tom, že chce opustit službu“ a že to je oficiální informace.

Osmapadesátiletý Lang do zpravodajských služeb vstoupil v roce 1990. V roce 2003 vystřídal ve funkci ředitele BIS Martina Růžka.

O tři roky později ho do hodnosti generála jmenoval tehdejší prezident Václav Klaus. Loni v říjnu byl povýšen z brigádního generála do hodnosti generálmajora.

Profesionál, hodnotí poslanci

O jeho odchodu se mluví už delší dobu. Podle předsedy sněmovního Bezpečnostního výboru Romana Váni (ČSSD) se o něčem podobném Lang zmiňoval již před dvěma lety.

„Je špičkový profesionál, který ví, že po určité době ve funkci je čas jít zase dál. Takže tak, jak řekl, také splnil a není to žádné překvapení,“ uvedl Váňa.

Jako o profesionálovi o Langovi mluví i místopředseda výboru Bronislav Schwarz (ANO). Proto také očekává, že výměna šéfa službu neohrozí.

„Kdyby si myslel, že to zbourá Bezpečnostní informační službu a ohrozí náš stát, tak by to v tomto období neudělal. Určitě jsou tam nastaveny takové mechanismy, že i bez něho to jede, ta služba pracuje ve prospěch našeho státu a spřátelených zemí tak, jak má,“ řekl Schwarz.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že Lang službu povede, než vláda vybere nového šéfa.

Ministr vnitra: O NBÚ nevím nic

V souvislosti s Langem se objevily zprávy, že by měl být v blízké době odvolán ředitel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Dušan Navrátil. Jedním z kandidátů, kteří by ho mohli nahradit, je podle dnešní Mladé fronty Dnes právě Lang.

Chovanec takové informace odmítl. „O NBÚ nevím nic," poznamenal ministr.

BIS působí na území České republiky a jejím úkolem je získávat informace o terorismu, extremismu, nelegálním obchodu se zbraněmi, ale také o činnosti cizích zpravodajských služeb v Česku.

Ředitele BIS jmenuje vláda po projednání ve výboru Poslanecké sněmovny příslušném ve věcech bezpečnosti. Z výkonu své funkce je ředitel BIS odpovědný vládě, která ho též odvolává.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme