Šéf prezidentovy ochranky požádal kvůli akci Ztohoven na Hradě o přeložení k jinému útvaru

Šéf ochranné služby prezidenta Petr Dongres končí. Požádal o přeložení po sobotním incidentu, kdy členové umělecké skupiny Ztohoven vyvěsili na Pražském hradě místo prezidentské standarty obří červené trenýrky. Policejní šéf Tomáš Tuhý jeho žádosti vyhověl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Končící ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta Petr Dongres

Končící ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta Petr Dongres | Zdroj: ČTK

„Přijímám jeho nabídku a jeho žádost o převelení do jiné struktury Policie ČR. A věřím, že jeho zkušenosti, které má z 24 let služby a 21 let u ochranné služby, plně využijeme,“ uvedl Tuhý.

Prezident Miloš Zeman žádal odvolání Petra Dongrese z čela ochranky. Ochranka podle něj selhala.

„Za daný incident v žádném případě necítím osobní odpovědnost. Na druhou stranu je mi jasné, že žádný ředitel ochranné služby nemůže svou pozici vykonávat bez důvěry chráněné osoby. A právě z toho důvodu dávám svoji funkci k dispozici,“ řekl Dongres.

Policisté při zásahu u incidentu podle prvotních výsledků šetření nepochybili, dodal policejní prezident Tuhý. Dongres ve funkci bude do 30. září, pak bude vyhlášeno výběrové řízení.

Odpovědnost za incident s vyvěšením trenýrek nad Pražským hradem nese i šéf Hradní stráže, řekl dnes prezident Miloš Zeman. Po rezignaci šéfa prezidentské ochranky Petra Dongrese budou následovat i další rezignace nebo odvolání, poznamenal. Naznačil tak, že velitel Hradní stráže Radim Studený bude muset skončit.

„Lidé, kteří odpovídají za selhání, si mohou svobodně vybrat, zda budou sami rezignovat, nebo zda budou odvoláni,“ řekl Zeman.

Projekty skupiny Ztohoven | Foto: Český rozhlas

ČRo, Martin Karlík, Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme