Šéf ÚOOZ Šlachta rezignoval. Oznámil to po schůzce na Policejním prezidiu

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta rezignoval na svou funkci. Uvedla to Česká televize, podle níž to Šlachta oznámil po ranní schůzce na Policejním prezidiu. Šlachta možný odchod avizoval už dříve. Důvodem byl nesouhlas s plánovanou reorganizací policie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Šlachta.jpg

Robert Šlachta.jpg | Foto: Adam Kebrt | Zdroj: Český rozhlas

„Během 15 minut byl vyhotoven rozkaz o mém propuštění ze služebního poměru, takže po dohodě k 30. červnu končím,“ řekl Šlachta.

„Reorganizace je důvod mého odchodu, nemínil jsem odejít od policie,“ dodal Šlachta.

Změny ve struktuře elitních útvarů jsou podle něj neodvratné, protože policejní prezident Tomáš Tuhý už mu sdělil, že jiná možnost není. Šlachta podle České televize také řekl, že nyní jako řadový občan nemá důvěru ve vedení policie.

O změnách, které mimo jiné počítají s tím, že se sloučí ÚOOZ a UOKFK, informoval policejní prezident tento týden.

Šlachta se pak nechal slyšet, že ho znepokojuje, že o změnách nevěděl, a naznačil, že kvůli tomu zváží odchod od policie. Dnes tak učinil.

Chování ANO nerespektuje nezávislost policie, prohlásil premiér Sobotka

Číst článek

Kromě Šlachty reorganizaci kritizují i někteří politici. Hnutí ANO kvůli ní dokonce mluví o možném odchodu z vlády. Kriticky se v České televizi vyjádřil i lidovecký poslanec Ivan Gabal.

„Musím říct, že to, co jsem viděl v té studii, a to, co vůči ní můžu říct, tak to je vrchol diletantismu, a já bych docela rád vyzval ministerstvo vnitra, aby tu koncepci zveřejnilo, aby se s tím mohli seznámit ostatní lidé. A když to neudělají oni, tak to udělám já,“ uvedl Ivan Gabal, který je členem sněmovního Výboru pro bezpečnost.

Reorganizací se zabývají i žalobci z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Mají prý poznatky, že „některé osoby se snaží takzvaně odstranit plukovníka Šlachtu,“ jak řekl Českému rozhlasu náměstek olomouckého vrchního zastupitelství Pavel Komár.

Na příští týden si pak zvou k výslechu lidi z Policejního prezidia – policejního prezidenta Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho.

Spuštění reorganizace musí schválit ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který svůj podpis podmínil výsledkem analýzy, jež má ukázat, zda změny nezasáhnou do živých kauz. Podle informací Radiožurnálu to analýza prokázala.

Analýzu na sociálních sítích kritizoval předseda ANO a vicepremiér Andrej Babiš. „Analýza reformy policie má plných pět stran. Kluci to asi psali celou noc. A vyšla tak, jak to nikdo nečekal: neohrozí živé kauzy,“ uvedl Babiš na twitteru.

Reforma policie údajně nedopadne do živých kauz, ukazuje Chovancova analýza

Číst článek

Robert Šlachta | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme