Senát doporučil zmírnit požadavky na instalaci měřidel tepla

Každý byt bude muset mít - stejně jako teď - měřič tepla. Senátoři ale doporučili v zákonu o hospodaření energií tento požadavek později zmírnit. Ne všude se to totiž vyplatí. O novele zákona teď bude muset jednat ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD v Bruselu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

radiátor, topení

radiátor, topení | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Celkem 65 senátorů hlasovalo pro zmírnění povinnosti mít měřiče ve všech bytech a domech.

Podle nich je to někde technicky obtížné a navíc můžou ukazovat špatné hodnoty - až o sto procent ve srovnání se skutečnou spotřebou.

Proto chtěli zákonodárci po ministrovi, aby to řešil v Bruselu.

„My jsme nebyli schopni v tento okamžik jít jinou cestou, než dát jakýsi bianko šek v rámci zákona ministerstvu průmyslu a obchodu a spolehnout se na jejich čestné slovo, že tuto možnost, která není v zákoně, a přitom se nachází v evropské směrnici, tedy nedělat věci, které jsou nákladově neefektivní, zapracují alespoň do té podzákonné normy, kterou je vyhláška.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Senát doporučil zmírnit požadavky na instalaci měřidel tepla. Jednání horní komory sleduje redaktorka Lenka Jansová

Ministr průmyslu a ochodu Jan Mládek z ČSSD říká, že zákon po nás chce Evropská unie. O výjimce proto bude jednat v Bruselu.

„Musí být provedena studie, která doloží, že tady existují některé typy domů, kde je důvod neměřit,“ řekl Mládek.

Analýzu si nechá ministerstvo průmyslu zpracovat u Českého vysokého učení technického.

Novela zákona o hospodaření energií především počítá s tím, že při prodeji nebo pronájmu staveb postavených před rokem 1947, u níž nebyla od té doby žádná větší změna, by vlastník po dohodě s druhou stranou nemusel předkládat průkaz energetické náročnosti, takzvaný energetický štítek. Nyní musí mít průkaz energetické náročnosti všechny prodávané nebo pronajímané budovy. Změna má ulehčit prodej těchto budov.

Novelu zákona s pozměňovacím návrhem Senátu teď posoudí Poslanecká sněmovna.

Senátoři také schválili změnu investičních pobídek. Umožnili, aby vznikly speciální ekonomické zóny, které by měly získat větší podporu na pracovní místo.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme