Senát je de facto zbytečný a ztratil vliv na volbu prezidenta, komentoval Babiš volby

Hnutí ANO získalo v senátních volbách tři mandáty. Mohlo jich přitom získat celkem 14. Podle jeho šéfa Andreje Babiše to není úspěch. Hnutí se podle něj nad výběrem kandidátů bude muset do budoucna zamyslet. Babiše mrzí hlavně neúspěch Heleny Válkové a Milana Brázdila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš s čerstvě zvolenými senátory

Andrej Babiš s čerstvě zvolenými senátory | Foto: Filip Jandourek

„V senátních volbách jsme tradičně málo úspěšní, je to samozřejmě o osobnostech. Naši tři kandidáti uspěli, protože jsou to osobnosti známé v jejich regionech,“ zhodnotil Babiš proměnu 3 mandátů ze 14.

V Brně uspěl Jiří Dušek, v Bruntále Ladislav Václavec a v Táboře Jaroslav Větrovský. „Mám samozřejmě radost, měli těžké protikandidáty,“ dodal. Podle Babiše je na volební účati vidět vztah lidí k Senátu.

Babiš připoměl, že v senátních volbách v roce 2012 mělo hnutí ANO jen 7 kandidátů, kteří skončili v prvním kole. „Do budoucna se budeme muset nad výběrem kandidátu zamyslet, je to o osobnostech,“ zopakoval.

ONLINE: Úspěch lidovců, ze Senátu zmizí Škromach. Propadlo ANO a také ČSSD

Číst článek

Babiš přiznal, že osobně čekal pět mandátů. „Čekal jsem, že vyhraje paní Válková a pan Brázdil. Dost to odpracovali, mrzí mě, že se do Senátu nedostali,“ dodal. S neúspěchem další známe osobnosti, žokeje Josefa Váni, Babiš podle svých slov počítal. Soupeř Jan Horník byl podle něj příliš silný.

Vyzdvihl výhru Jaroslava Větrovského v Táboře, kde porazil současného ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka z ČSSD. „Obrovský úspěch zaznamenal pan Dušek v Brně, porazil člověka, který byl osm let hejtmanem a je v regionu velmi známý,“ zmínil Babiš také porážku lidovce Stanislava Juránka.

Podle předsedy hnutí ANO úspěch Duška dokresluje pozici a výběr kandidátů, které vybíraly krajské organizace. „Já jsem se senátním volbám nevěnoval, soustředil jsem se na krajské volby. Senátní kampaň dělali hlavně naši kandidáti,“ uvedl Babiš.

'Senát ztratil vliv'

Nechtěl příliš komentovat ani případný konec ministra Mládka ve vládě. „Jsou to jen takové výkřiky do tmy. Neřekl, že bude rezignovat, ale že dá svou funkci k dispozici. Je to tedy věc pana Sobotky,“ uvedl vicepremiér k oznámení Mládka, že pokud ve volbách neuspěje, složí svůj mandát ministra.

Babiš doufá, že po senátních volbách bude vládní koalice v horní komoře Parlamentu fungovat lépe než doposud. Podle něj ale Senát ztratil část svého vlivu poté, co přestal volit prezidenta republiky. Jako rozhodující pro hnutí ANO vidí jeho šéf volby do Poslanecké sněmovny, do kterých zbývá méně než rok.

„Senát je de facto zbytečný, zpomaluje legislativní proces, stojí 600 milionů korun ročně,“ řekl Babiš Právu.

Petra Holinková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme