Senát podle všeho schválí zrušení poplatků u lékaře a za recept

Konec třicetikorunových poplatků u lékaře a za recept se opět přiblížil, dnes by ho měl schválit Senát. Zákon pak ještě musí podepsat prezident. Vybírat se poplatky přestanou od příštího roku, zůstane jen 90 korun za návštěvu pohotovosti. Stokorunovou platbu za den v nemocnici už zrušil od letošního ledna Ústavní soud. Pravice se poplatků zastává.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automat na zdravotnické poplatky.

Automat na zdravotnické poplatky. | Foto: Tomáš Adamec

Lékaři mají dostat za zrušené platby náhradu, a to stejnou částku, kterou na poplatcích vybrali loni.

„Nemocnicím to již běží vlastně v letošním roce, protože tam poplatky zrušil na náš popud Ústavní soud. Ambulantním poskytovatelům to bude v podstatě realizováno s účinností ke zrušení těch poplatků. A částečné kompenzace dostanou i lékárny,“ říká ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD.

Pro lékárníky chce ministerstvo zavést zvláštní výkon – vydání léčebného přípravku na předpis – hrazený ze zdravotního pojištění. Lékárnám se tak vynahradí asi 40 procent, tedy zhruba 12 korun za recept.

Nové vládní návrhy zákonů, Bleskový výzkum (CAPI) - Poplatky u lékaře | Foto: Median

Pravice zrušení poplatků kritizuje. „Měly nějaký regulační účinek a každým rokem přinesly pět miliard do systému a těch pět miliard se mohlo využít k dalšímu rozvoji,“ upozorňuje bývalý ministr zdravotnictví z TOP 09 Leoš Heger.

Regulační poplatky ve zdravotnictví zavedla před šesti lety vláda Mirka Topolánka z ODS. Z průzkumu veřejného mínění, který si nedávno nechal zpracovat Český rozhlas, vyplynulo, že všechny poplatky u lékaře by chtěla zrušit asi polovina Čechů.

Bleskový průzkum 9.8.2013 - Metodologie výzkumu | Foto: Median

Bleskový průzkum 9.8.2013 - Struktura vzorku | Foto: Median

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme