Senát schválil novelu 'horního zákona', stát by měl mít z těžby nerostů víc peněz

Stát bude mít zřejmě větší zisk z povrchové těžby hnědého uhlí. Senát dnes beze změn schválil novelu takzvaného horního zákona. Do státního rozpočtu by měly přibýt stovky milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Bílina

Důl Bílina | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Zákon v Senátu obhajoval ministr a šéf legislativní rady vlády Jiří Dienstbier (ČSSD).

„Jestliže je nerostné bohatství ve vlastnictví státu, tak nějaký spravedlivý díl by z toho státu také měl být odveden. Pokud umožní někomu, aby toto bohatství v jeho vlastnictví vytěžil a obchodoval s ním nadále jako se svým vlastním,“ poznamenal Dienstbier.

Někteří senátoři ale měli k novele výhrady. Miloši Vystrčilovi z ODS například vadilo, že nemají dostat víc peněz obce, na jejichž území se těží.

„Myslím si, že není fér vůči obcím a městům, aby v okamžiku, kdy dochází ke změně úhrad z vydobytých nerostů a zvýšení zhruba na dvojnásobek z nějakých 500 milionů korun na 1,22 miliardy, že z toho obce nebudou vůbec nic mít, že zůstanou se svými příjmy na úrovni, na které jsou,“ poznamenal.

Poplatky vláda podle novely nesmí měnit častěji než jednou za pět let. I to někteří senátoři kritizovali.

„Fixace, ať už z hlediska navýšení, nebo snížení, není v pořádku a pléduju za to, abychom tuto fixaci vypustili,“ řekla senátorka Jitka Seitlová za KDU-ČSL a Stranu zelených.

Přesto prošla novela beze změn. Stejně jako ve sněmovně nebyl přijat ani zákaz těžby ropy a plynu z břidlic metodou hydraulického štěpení. Teď míří novela k podpisu prezidentovi. Platit by měla začít příští rok v lednu.

ČRo, Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme