Senát schválil novou sníženou sazbu DPH, zlevní knihy, léky a kojenecká výživa

Léky, knihy a kojenecká výživa by mohly být levnější. Senátoři schválili zařazení těchto produktů do nové snížené sazby daně z přidané hodnoty. Podle schváleného zákona bude nová snížená hodnota DPH 10 procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Praze začíná veletrh Svět knihy

V Praze začíná veletrh Svět knihy | Foto: Filip Jandourek

Nová sazba daně z přidané hodnoty prošla senátem hladce, pro bylo 43 ze 60 zákonodárců, jen tři hlasovali proti. Česko by tedy mělo mít od ledna sazby tři: 21 procent, pak 15 procent třeba na potraviny a navíc právě sníženou desetiprocentní.

V desetiprocentní sazbě budou knihy, léky včetně veterinárních léčiv a kojenecká výživa. Vláda si od změny slibuje, že toto zboží zlevní. Snížení sazby DPH na léky by navíc mohlo ulevit také nemocnicím.

„V oblasti lékáren a dětského zboží a zejména v oblasti knih je velká konkurence. Chyba byla už to zvýšení. Myslím, že by se to mělo teď promítnout v prakticky celém rozsahu do snížení cen,“ říká předseda Senátu z ČSSD Milan Štěch.

Čeká se už jen na podpis prezidenta

Podle ministra financí Andreje Babiše z hnutí ANO je dobře, že se sazby DPH snižují. „Já bych si přál, abychom v budoucnu měli nižší sazbu 10 procent u všeho. Závisí to samozřejmě na tom, jak vybereme daně, protože u nás není moderní platit daně,“ konstatuje.

Senátorka Veronika Vrecionová z ODS neuspěla s pozměňovacím návrhem snížit dvě současné sazby DPH z 21 procent na 20 a z 15 procent na 14. „ODS zcela zásadní nesouhlasí se zaváděním snížené, respektive třetí sazby DPH," tvrdí Vrecionová.

Návrh zákona teď už čeká jen na podpis prezidenta republiky. Miloš Zeman už na jaře jednoznačně podpořil nižší sazbu u léků a výživy pro malé děti. Místo snížení sazby DPH pro knihy by chtěl víc finančně podpořit veřejné knihovny.

Lenka Jansová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme