Senát schválil přísnější regulaci hazardu beze změn

Regulace hazardních her se zpřísní. Senát potvrdil, že stát zavede dvě daňové sazby: pro automaty 35 procent a pro ostatní druhy hazardu 23 procent. Úřady zároveň dostanou nové pravomoci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poker

Poker | Foto: Martin Dušek

Senátoři schválili zákony upravující hazard beze změn tak, jak jim je poslala sněmovna.

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO je s výsledkem spokojený. Největší spor byl o ustanovení, které má zavést povinnost blokovat webové stránky na základě seznamu určeného ministerstvem financí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zákoně o hazardu diskutovali Ján Simkanič, předseda Sdružení pro internetový rozvoj a Ondřej Závodský, náměstek ministra financí

Ministerstvo tak chce bránit nelegálnímu hazardu, kritici v tom však vidí cenzuru internetu. Za nebezpečné to ale považuje předseda senátorů ODS Jaroslava Kubera: „K té blokaci internetu - ta až tak nesouvisí s hazardem, ale s obecným omezováním svobody."

„Potkali jsme se několikrát s odpůrci blokace webu a skutečně nejde o to, že bychom omezovali svobodu na internetu," odmítá kritiku ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Norma má zavést také opatření proti patologickému hráčství. Prostřednictvím rejstříku budou mít hazard zakázaný například lidé, kteří pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi. Zákon také umožní zaměstnancům Celní správy vstupovat do heren, kontrolovat je a vymáhat sankce. zdroj: ČTK

„Zákon má asi všechny věci v pořádku, kromě jediného bodu, který se právě týká internetu,“ obává se Ján Simkanič, předseda Sdružení pro internetový rozvoj.

Podle něho je tento bod definovaný v zákoně velmi vágně a poskytovatelé přístupu k internetu nevědí, jakou míru ochrany nebo blokace mají zvolit. Dalším rizikem je pak možnost zneužití.

„Nevíme, co vlastně a jakým způsobem blokovat,“ posteskl si Simkanič. „Zasahujeme do základních ústavních svobod práva na informace. My totiž trestáme uživatele internetu už tím, že se na nějaký web podívají, ne že hrají hazard.“

„Potírat hazard je naprosto v pořádku, zákon má i prostředeky, jak potírat platební nástroje ilegálů. Ale není důvod zasahovat do webů jako takových,“ zdůraznil Simkanič.

Přehrát

00:00 / 00:00

Klady a zápory zákona rozebírali také místopředseda sněmovního rozpočtového výboru za ANO Jan Volný a výkonný ředitel sdružení SPELOS Petr Vrzáň

S jeho argumenty ale nesouhlasí Ondřej Závodský, náměstek ministra financí. „Listina ústavních práv a svobod předpokládá, že právo na informace může být omezeno zákonem, tímto zákonem je právě přijatý zákon o hazardních hrách.“

„Zaznívá obava, že budeme blokovat přístup k nějakým unikátním informacím, názorům a podobně. Ne. Chceme blokovat organizovaný zločin, který nerespektuje naše omezení,“ zdůraznil Závodský.

Podle jeho slov příslušné definice struktury závadných stránek popíšou metodické pokyny, které budou konzultovány i s provozovateli internetu.

Jana Čermáková, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme