Senát schválil vyšší zdanění hazardu od příštího roku

Daně z hazardu by se měly od ledna zvýšit. Schválili to senátoři. Sazby vzrostou z nynějších 20 procent na 23 a 28 procent podle druhu her. Zvýší se také denní poplatek za hrací automat, a to z 55 na 80 korun. Díky novele loterijního zákona, kterou nyní dostane k podpisu prezident, chce stát vybrat dvě miliardy korun navíc - například na podporu sportu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výherní automaty maskují v brněnské herně maskují pod hlavičkou občanského sdružení

Výherní automaty maskují v brněnské herně maskují pod hlavičkou občanského sdružení | Foto: Tomáš Jelen | Zdroj: Český rozhlas

Novela loterijního zákona má zvýšit o tři procentní body odvod z loterií, kurzových sázek, ze sázkových her v kasinu, z karetních turnajových a hotovostních sázkových her a z ostatních loterií a jiných podobných her. Navýšení o osm procentních bodů čeká hrací automaty a další technická zařízení.

Sněmovna ve vládní předloze změnila rozdělení odvodů z automatů mezi stát a obce. Obcím podle přijaté verze připadne z odvodů 63 procent a státu 37 procent.

Horní komora o přijetí novely rozhodla navzdory snaze části svých členů, kteří chtěli předlohou mimo jiné zakázat nebo řešit daňové úniky z provozování takzvaných výherních kvízomatů jejich regulací.

Senátorka ODS Veronika Vrecionová s odkazem na ministerstvo financí uvedla, že těchto přístrojů je v Česku zhruba 2000 a že ministerstvo nechává řešení problému na policii. Ta prý ale zatím zadržela jen 300 těchto přístrojů.

„Tato novela pouze zvyšuje daně pro legální provozovatele, ale vůbec se nevěnuje té největší problematice, a to je problematika kvízomatů a internetového sázení. Dnes přitom všichni odborníci na závislosti říkají, že právě v této oblasti jsou ty největší problémy,“ poznamenala Vrecionová.

Další změny v regulaci a zdanění hazardu by měly přinést novinky, které projednávají poslanci. Předpokládají tři daňové sazby.

ČTK, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme