Senát schválil změny ve financování inkluze, školská novela prošla beze změn

Senát dnes schválil novelu školského zákona v podobě, v jaké ho do horní komory poslala sněmovna. Nová pravidla inkluze, která podle ministryně Kateřiny Valachové z ČSSD garantují finanční podporu rodičům, dětem i školám, tak budou platit už od letošního září. Společná výuka zdravých a hendikepovaných dětí vyvolala v posledních měsících emotivní diskuse.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ustavující schůze Senátu, volba předsedy Senátu

Ustavující schůze Senátu, volba předsedy Senátu | Foto: Filip Jandourek

Pokud školskou novelu podepíše prezident Miloš Zeman, budou mít školy peníze na vzdělávání žáků se zvláštními potřebami garantované už od září tohoto roku.

To je dobrá zpráva například pro Markétu Rozsypalovou ze základní školy v pražském Karlíně, kde jako asistentka pedagoga pomáhá chlapci s atypickým autismem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Senát přes řadu výhrad schválil školskou novelu. Dění v horní komoře sledovala Věra Masopustová

„Když je nějaká samostatná práce, tak dohlížím na to, aby pracoval tak, jak má. Když je domácí příprava, nějaké zadání, tak aby si všechno poznamenával, aby v tom měl systém,“ popsala svou práci.

Školy ale podle občanských demokratů a komunistů potřebují víc času na přípravu. Jejich návrh na pozdržení nových pravidel inkluze dnes ale senátoři zamítli.

„Je konec dubna, má to platit od září a mezitím jsou dva měsíce prázdnin. Není to vůči pedagogům fér,“ komentoval výsledky hlasování opoziční senátor Jiří Oberfalzer z ODS.

„Nevěnovala se tomu taková pozornost. Je chaos, hodně neznámých. Nejsou k tomu ani prováděcí předpisy,“ řekl poslanec KSČM Václav Homolka.

Valachová senátory přesvědčila

Ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD byla naopak po hlasování spokojená. Původně to vypadalo, že má novela zpáteční jízdenku do sněmovny už jistou. Změnit ji chtěly všechny čtyři senátní výbory, které ji projednávaly. Na poslední chvíli ale senátory přesvědčila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s ministryní školství Kateřinou Valachovou z ČSSD o inkluzi, povinné maturitě z matematiky a také o sporu ČSSD s advokátem Zdeňkem Altnerem. Moderuje Karolína Koubová.

„Nepopírám, že jsme hodně diskutovali s kolegy z vládních koaličních stran a nakonec se nám všem dohromady podařilo se naladit, abychom si správně odpověděli na všechny možné pochybnosti, které tady padly,“ popsala Valachová.

Novela školského zákona mimo jiné zavádí i povinnou docházku dětí do posledního ročníku mateřské školy. Senátor Oberfalzer vidí největší problém v nové povinnosti školek přijímat od roku 2020 i dvouleté děti:

„Pro města to bude problém. Buď budou muset postavit kapacity pro všechny v daném roce, anebo si tipnou, jaké procento lidí to bude chtít, a pak se můžou splést a budou v těžkostech.“

Sjednocené přijímačky na střední školy podle ODS zase omezují kompetence jejich ředitelů. Školská novela zavádí od roku 2020 i povinnou maturitu z matematiky. S tou už musí počítat studenti gymnázií a technicky zaměřených škol. Školy umělecké, zdravotní a obory, kde není matematika hlavním předmětem, by měly dostat výjimku.

Věra Pfeifferová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme