Senátní volby vyhrála ČSSD, hlasování provázel rekordní nezájem voličů

Letošní senátní volby vyhrála ČSSD. Obměňovala se třetina senátorů, tedy 27 postů. Sociální demokraté jich získali deset. KDU-ČSL bodovalo ve čtyřech obvodech stejně jako hnutí ANO. Vládní koalice tak bude mít v horní komoře parlamentu většinu. K urnám přišlo jen 16,7 procenta voličů, což je nejméně v historii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začalo sčítání hlasů v senátních volbách

Začalo sčítání hlasů v senátních volbách | Foto: Filip Jandourek

Strana zelených získala tři mandáty a vytvoří senátorský klub. ODS vyhrála ve dvou obvodech. Po jednom křesle pak dostaly Strana soukromníků, Starostové a nezávislí, Strana práv občanů a Starostové pro Liberecký kraj.

Ve volbách do senátu neuspěli dva ze tří ministrů. Jiří Dienstbier z ČSSD v Kladně porazil Michaelu Vojtovou z TOP 09. Ale ministr dopravy Antonín Prachař z ANO neuspěl v Přerově proti Jitce Seitlové ze Strany zelených. Ministr školství Chládek z ČSSD na Lounsku prohrál se starostkou Žatce Zdeňkou Hamousovou z hnutí ANO.

Senátoři s mandátem od roku 2014 | Foto: Český rozhlas

Volební účast byla nízká, přišlo jen necelých 17 procent voličů. Podle prezidenta Miloše Zemana by se měla zavést povinná účast u voleb. Předseda vlády a vítězné ČSSD Bohuslav Sobotka navrhuje jiné změny a to, aby se druhé kolo senátních voleb konalo až dva týdny po prvním a lidé dostali hlasovací lístky domů.

„Volič bude mít více času na to, aby se rozhodl a udělal si svůj názor na to, kdo ze dvou finalistů je ten nejvhodnější a komfort určitě zvýšíme tím, že lidé dostanou domů hlasovací lístky.“

Nejvyšší volební účast, 21 procent byla ve třech obvodech, Uherské Hradiště, Brno-město a Žďár nad Sázavou. Nejvyšší absolutní počet hlasů a to 13 300 dostal v obvodu Brno-město Zdeněk Papoušek, středoškolský učitel kandidující s podporou lidovců.

„To je naprosto vynikající, je to vítězství všech, kteří studují a studovali na Biskupském gymnáziu, protože podpora ta podpora byla naprosto neuvěřitelná.

Nezájem voličů o volby do Senátu chce Sobotka řešit změnou volebního zákona

Číst článek

Největší rozdíl hlasů a to přes šest a půl tisíce dělil vítězného Zbyňka Linharta ze Starostů a nezávislých od kandidáta ČSSD Jaroslava Sykáčka na Děčínsku.

V Senátu zasedne majitel textilky, bývalý rektor UK i někdejší šéf JZD Slušovice

Číst článek

Rozložení politických sil v Senátu | Foto: Český rozhlas

ČRo, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme