Senátoři rozhodnou o přísnější regulaci hazardu. Kritici se obávají cenzury internetu

Senátoři dnes budou rozhodovat o novém zákonu o hazardních hrách. Návrh povoluje například podnikání zahraničních sázkových on-line společností. Umožní ale i blokovat webové stránky s nepovoleným hazardem. Ministerstvo financí si od zákona slibuje mimo jiné i lepší zdanění hazardních her.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvíce se v Česku sázelo stejně jako v minulých letech na automaty. Ilustrační foto.

Nejvíce se v Česku sázelo stejně jako v minulých letech na automaty. Ilustrační foto. | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Největší spor se v senátních výborech vedl o ustanovení, které dává možnost blokovat webové stránky na základě seznamu určeného ministerstvem financí. Ministerstvo tím chce bránit nelegálnímu hazardu.

Výhrady k tomu má například i senátor za ČSSD Jaroslav Malý, který jinak s regulací hazardu souhlasí.

„Uzavírání webů je poměrně nákladná záležitost, pakliže jsme ho udělali dobře. Ale to obejití je o několik řádů levnější a velmi snadné. Tohle je otázka, kterou bych chtěl položit předkladateli. Zajímalo by mě, zda to má skutečně spočítané tak, že to bude efektivní,“ vysvětluje Malý.

Kritici v návrhu zákona vidí cenzuru internetu. Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO to odmítá.

„Hlavně jsme se věnovali vyvracení desinformací ohledně blokace webu. Skutečně to není tak, jak se to někdo snaží podsouvat. Je to standardní, v Evropě jsou na to mechanismy, bude to transparentní. Není potřeba mít obavy, že by někdo chtěl někoho omezovat na sítích,“ říká Babiš.

Zdražení internetového připojení


Výkonný ředitel sdružení CZ.NIC Ondřej Filip ale upozorňuje, že by nový zákon mohl zapříčinit zdražení internetového připojení.

„V podstatě to může znamenat, že bude technicky velmi obtížné splnit způsob blokování, jaký si ministerstvo financí představuje. Mohlo by to znamenat, že poskytovatelé budou muset nakoupit velmi drahá zařízení, která budou analyzovat veškerý provoz od uživatele do internetu a zpátky a poté na základě zjištění v této analýze by mohly blokovat příslušné stránky,“ popisuje Filip.

„Ve Francii zavedli blokování právě pomocí systému DNS. Těsně po zavedení toho opatření se dělal průzkum mezi hráči a zjistilo se, že 50 procent z nich to nařízení obchází. Takže je vidět, že účinnost internetového blokování je skutečně mizivá.“

Normy předpokládají, že hazard by se měl danit dvěma sazbami. Pro automaty má platit sazba 35 procent, pro ostatní druhy hazardu 23 procent.

Zákony zavádějí mimo jiné i opatření proti patologickému hráčství. Hazard by měli mít prostřednictvím rejstříku zakázaný například lidé, kteří pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi.

Jana Čermáková, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme