Šest křesťanských uprchlíků odletělo z Česka zpět do Iráku

Do Iráku odletěla na vlastní náklady šestičlenná uprchlická rodina, kterou před pár měsíci do Česka přivezl Nadační fond Generace 21. Uprchlíci se rozhodli pro návrat do vlasti z několika důvodů. Šlo o zdravotní či psychické problémy. Podle mluvčího nadačního fondu Martina Frýdla také mají pocit, že se v posledních měsících situace v jejich rodné zemi mění k lepšímu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První skupina křesťanských běženců z Iráku přistála 24. ledna v Praze

První skupina křesťanských běženců z Iráku přistála 24. ledna v Praze | Foto: Filip Jandourek

Nadační fond podle Frýdla nesdílí pocit bezpečí jako rodina a je přesvědčen o tom, že křesťanům nadále hrozí pronásledování a nebezpečí smrti. Rozhodnutí rodiny o odjezdu ale respektoval. „Pokud jsme tím, že na několik měsíců odešli z prostředí, kde mohl být kdokoliv z nich unesen, mučen nebo zabit, alespoň jednoho z nich zachránili, stálo to za to a přejeme jim mnoho štěstí,“ dodal Frýdl.

Ministerstvo vnitra potvrdilo, že uprchlíci požádali o ukončení mezinárodní ochrany. Byly jim vráceny doklady a vydán výjezdní příkaz. „Letenky si Iráčané hradili z vlastních zdrojů," doplnilo vnitro v tiskové zprávě. Letenky si podle resortu Iráčané hradili z vlastních zdrojů.

Fond chtěl původně do Česka přesídlit 153 křesťanů z Iráku. Nakonec jich do tuzemska přijelo 89. Vláda projekt letos v dubnu zrušila poté, co skupina 25 přivezených lidí odjela do Německa.

V dubnu se také skupina osmi iráckých křesťanů vrátila do své vlasti. Následovalo je dalších šestnáct krajanů, kteří se předtím pokusili odejít do Německa, ale byli zadržení českou policií. Do dnešního odjezdu šestičlenné rodiny bylo v Česku 40 křesťanských uprchlíků z Iráku.

ČTK, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme