Šest lidí čelí obžalobě v kauze úvěrů České exportní banky

Vrchní státní zastupitelství v Praze obžalovalo šest lidí v kauze poskytování podezřelých úvěrů od České exportní banky. Úvěry měly být určené na projekty v Číně a Tunisku. Obžalovaní údajně způsobili škodu přes půl miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká exportní banka

Česká exportní banka | Foto: Česká exportní banka

Dozorový státní zástupce Zdeněk Matula uvedl, že obžaloba je podávána pro dvě samostatná jednání:

„V případě prvního jednání se jedná o poskytnutí úvěru v rámci podpořeného financování na obchodní případ v Číně. Podám obžalobu na pět osob, které viním z porušování povinnosti při správě cizího majetku."

Podle Matuly se jednalo o úvěr v rámci podpořeného financování na nákup desetiprocentních podílů ve firmách China East Investment Limited a Metropolis Holding China Limited.

Česká exportní banka, a. s. (ČEB), je specializovaná bankovní instituce pro státní podporu vývozu přímo a nepřímo vlastněná státem. Posláním ČEB je podporovat český vývoz a povědomí o České republice ve světě, což vede k podpoře celkové konkurenceschopnosti ČR. ČEB se zaměřuje na finanční služby související s vývozem.
Zdroj: www.ceb.cz

Společnosti se měly v Pekingu podílet na výstavbě obchodního centra a kancelářské budovy.

Ve druhém případě byl poskytnut úvěr ve výši 307,9 milionu korun na výstavbu rezidenčně obchodního komplexu v tuniském letovisku Hammamet.

„V případě Tuniska podám obžalobu na jednu osobu, která se podle mého názoru měla dopustit trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku, což je pro zjednodušení trestný čin nedbalostní,“ dodává státní zástupce Zdeněk Matula.

Pětici obviněných hrozí dva až osm let vězení, zbývajícímu pak až tři roky odnětí svobody.

Podle policie jsou mezi obžalovanými bývalí členové vedení banky. Skupina byla obviněna loni v srpnu.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme