Šest videí, která prý ukazují činy migrantů. Ale je to trochu jinak

Od začátku roku se vyrojilo na sociálních sítích mnoho videí, která mají údajně dokládat, jak migranti terorizují Evropu. Leckdy se ale jedná o záznam události, kterou někdo popíše jinak, než jak se stala. Další mystifikační technikou je využít starší video a dát k němu informaci, že se vše událo v současnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dívka u počítače (ilustrační foto)

Dívka u počítače (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Jak se na takovou manipulaci přijde? Občas stačí kliknout na původní video, pokud je umístěné přímo třeba na YouTube, a podívat se na datum, kdy bylo vloženo.

Tento jednoduchý trik je ale už poměrně známý. A tak některé profily na sociálních sítích využívají toho, že video znovu nahrají.

Pak je hledání původního záznamu složitější. Následuje detektivní práce například s vyhledáváním klíčových slov a prohledáváním internetu.

Podívejte se na to, jaký původ mají videa, s nimiž jste se na facebooku možná také setkali.

Hoax 1: inscenovaná bitka

Začátkem února kolovalo video, které je na první pohled inscenované. Přesto ho na facebooku označili popiskem: „Jediný způsob komunikace, kterému vetřelci rozumějí. Tvrdě narazili, i když byli v přesile.“

Hoax: inscenovaná bitka | Foto: Facebook

Jak uvádí web francouzské televize France 24, někdy je zřejmé, že nějaké video je manipulativní, ale trvá dlouho, než se najde důkaz. Francouzští kolegové důkaz našli.

Video koluje internetem od roku 2011. Popisky mívá v různých jazycích. Podařilo se ale najít zachycení stejné scény z jiného úhlu pohledu. To ukazuje, že video bylo natočeno na Lidovém náměstí (náměstí Lidu) v Šanghaji. Podařilo se dokonce najít muže a ženu, kteří jsou na videu „napadeni“. Jedná se trenéra kung-fu a jeho partnerku.

Hoax 2: prý muslim dopaden po pokusu o znásilnění 7leté holčičky v Rusku

Poměrně drsné video, kde je hlavní postava silně rozrastrována, nicméně je poznat, že se jedná o člověka ztlučeného do krve. Šířilo se koncem ledna prostřednictvím facebookové skupiny We Are Here At Home.

Není to první starší video, které tato facebooková stránka publikovala v jiném kontextu, než z jakého pocházelo.

Hoax: muslim prý znásilnil dívku v Rusku | Foto: Facebook

Jak se totiž později ukázalo, video je na YouTube už od roku 2013. Jak upozorňuje web HateFree, na videu je zachycen lynč opilého řidiče, který při nehodě zabil dva mladé lidi.

Hoax 3: ruská dívka znásilňovaná v Berlíně

Rusky psaný web Genosse.su (v překladu: soudruh; koncovka .su znamená Soviet Union, tedy Sovětský svaz) uveřejnil zprávu, které se chytila i populární ruská televize Pervyj kanal (Channel One). Reportáž pojednává o tom, že třináctiletou školačku ruského původu v Berlíně unesli a třicet hodin znásilňovali muži „arabského vzezření“. Spustila se tak vlna protestů ruské menšiny v Německu.

Hoax: Reportáž Prvního kanálu | Foto: ČRo

Informace se objevila v půlce ledna, krátce po silvestrovských událostech v Kolíně nad Rýnem. O těch se několik dní neinformovalo.

K případu se vyjadřovala berlínská policie po pár dnech na facebooku. Popřela, že by dívka byla unesena či znásilněna.

 

+++ Information zum Vermisstenfall einer 13-Jährigen +++In den letzten Tagen ist uns aufgefallen, dass das Interesse...

Posted by Polizei Berlin on Monday, January 18, 2016

Případ vyústil v diplomatický konflikt mezi Ruskem a Německem. Vyjadřoval se k němu jak ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, tak ústy svého mluvčího i německá kancléřka Angela Merkelová.

Tvrdou kritiku přidal německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Vyzval Rusko, aby případ nevyužívalo ke své propagandě.

Kromě toho, že je zpochybňována podstata celého příběhu, tedy to, jestli 13letá dívka byla, nebo nebyla znásilněna, použila reportáž ruského Prvního kanálu minimálně jeden materiál, který s případem nesouvisí.

V reportáži ruské televize je s odkazem na facebookový profil Anonymus Berlin umístěno video mužů, kteří se německy otevřeně baví o znásilnění. Jak zjistila skupina odhalující dezinformace stopfake.org, toto video nepatří k tomuto případu. Na YouTube se objevilo už v roce 2009.

Kvůli podněcování nenávisti a dezinformacím v reportáži ruské TV Pervyj kanál podal německý právník Martin Luithle trestní oznámení. Konkrétně na berlínského korespondenta Ivana Blagije.

Česká iniciativa Open Doors objasňuje, jak vznikají některé reportáže ruských televizí. V přiloženém rozhovoru s Ruskou žijící v Německu Viktorií Schmidtovou se ukazuje, že je možné do reportáže sehrát cokoli, co se novinářům hodí. Zmiňuje se i reportáž o třináctileté dívce.

Web Manipulátoři.cz ve svém článku o tomto videu poukazuje na ochotu některých lidí sehrát demonstraci téměř proti čemukoli. „V evropských zemích existují určité skupiny aktivistů, kteří dle potřeby demonstrují, a jejichž aktivity přitahují ruská média,“ píše se na webu Manipulátoři.cz.

Hoax 4: muslimské davy drží Paříž v kleštích

Scény jak z válečných oblastí ukazují údajné sevření francouzské metropole běsnícími uprchlíky. Ve skutečnosti se jednalo o protesty taxikářů, kteří blokují provoz a pálí pneumatiky. Jednomu z českých facebookových profilů stačilo připsat „Hrstka přátel z Afriky stačí, aby drželo město v šachu.“

Video s popisem, co se dělo, je k vidění například na facebooku Channel 4 News.

Hoax: nepokoje v Paříži | Foto: Facebook

Hoax 5: napadení azylanty

Stejný princip využili šiřitelé i u videa, které zobrazuje napadení ženy. Podle popisku na sociálních sítích byli útočníky azylanti a napadenou rodilá Francouzka. Útok se měl podle těchto zdrojů odehrát ve Francii.

Hoax: napadená žena | Foto: Hate Free.cz

Jak ale upozorňuje web HateFree, útočníci i oběť mluví rusky.

Video totiž bylo natočeno v Nižnim Novgorodu v roce 2014. Třináctiletý hoch si natáčel, jak jeho patnáctiletý kamarád útočí na ženu.

Hoax 6: muslimský dirigent káže islám nizozemské královně

I nám do rozhlasu dorazila výtka posluchače, proč jsme neinformovali o incidentu při koncertu Nizozemského národního orchestru. V přítomnosti královny Beatrix údajně vystoupil muslimský dirigent orchestru a kázal o islámu. Hudebníci na protest opouštěli sál.

K události došlo, je tu však několik ALE.

Hoax: kázání královně | Foto: ČRo

Ale č. 1: koncert se neuskutečnil letos ani loni, ale v roce 2011. O této skutečnosti svědčí například video z YouTube. Už v roce 2011 o události informoval i krajně pravicový blog JihadWatch.

Ale č. 2: O islámu před královnou nemluvil dirigent Nizozemského národního orchestru, ale jeden z návštěvníků koncertu. Jak dodává web HateFree, tento muž už předtím několik veřejných vystoupení narušil.

Navíc Beatrix už v současné době není královnou Nizozemska. Panovnické role se vzdala v dubnu 2013.

Bonus č. 7: instruktážní video, jak se ubránit znásilnění

Video z Finska, které ukazuje, jak se beze zbraně ubránit zejména sexuálnímu napadení, je možná na první pohled svou naivitou trochu podezřelé. Ale je reálné.

Video finské YLE | Foto: Facebook

Jak nám potvrdili kolegové z finské veřejnoprávní YLE, video natočila jejich regionální redaktorka jako ilustraci k rozhovoru s policejním důstojníkem.

Video už si vysloužilo i parodické varianty.

Kateřina Křenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme