Silničáři si za kácením stromů stojí. Značení nebo snížená rychlost podle nich nestačí

Stromy u silnic mizí rychlým tempem. Za posledních deset let se pokácelo 160 tisíc stromů, vysázeno bylo asi 90 tisíc. Oznámila to vedoucí kampaně Zachraňme stromy z ekologického sdružení Arnika Marcela Klemensová. Ekologové by podle ní raději volili jiná řešení, než stromy ve velkém kácet. Silničáři s tím ale nesouhlasí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kácení topolů v českobudějovickém parku stromka

Kácení topolů v českobudějovickém parku stromka | Foto: Jiří Čondl

Místo kácení by se podle ekologů mělo dbát spíše na pasivní bezpečnost. Upřednostňují tedy například lepší značení stromů u silnic nebo snížení rychlosti v alejích.

„Aby smrtelných nehod po chybě řidiče a nárazu do stromu ubývalo, navrhujeme některá systémová opatření, některé pasivní bezpečnostní prvky, které i podle zahraničních zkušeností tato rizika minimalizují,“ vysvětluje Klemensová.

Podle silničářů ale podobná opatření nestačí k tomu, aby stromy řidiče neohrožovaly na životě.

„Uvědomme si, že za poslední roky se provoz více než zdvojnásobil. Je to daň civilizaci a intenzita provozu je taková, že toto nestačí. Jsou to zlepšující prvky, ale nikoliv z pohledu bezpečnosti. Natírání stromů z pohledu pasivní bezpečnosti ano, ale není to ochrana před fatálními následky kolize,“ upozorňuje ředitel krajské Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jan Štícha.

Jaroslav Gavenda, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme