Širší rodinná vstupenka. Rodiče s více dětmi by mohli na výletech ušetřit

Finančně ulevit rodičům s více dětmi by mohlo nové rodinné vstupné. Třeba v Národním zemědělském muzeu nebo hřebčínu v Kladrubech už tradiční rodinnou vstupenku dva dospělí plus dvě děti nekoupíte. Místo ní vám nabídnou zvýhodněné vstupné pro rodinu s víc než dvěma dětmi. Zavedení této novinky zváží i ministerstvo kultury pro památky, které pod něj spadají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divoká Šárka, cyklostezka, dítě, rodina

Divoká Šárka, cyklostezka, dítě, rodina | Foto: Filip Jandourek

Češi mají výlety na hrady a zámky tradičně v oblibě. Za letošek ještě kasteláni ani správci památek konečná čísla nemají, ale většinou si sezonu chválí. Na zámcích se letos v létě líbí dospělým i dětem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na tradiční rodinnou vstupenku 2+2 budou podle všeho moci chodit na památky také rodiny s více dětmi. Natáčela Lenka Jansová

Většina českých hradů, zámků nebo muzeí teď nabízí takzvané rodinné vstupné 2+2 - tedy dva dospělí a dvě děti. Někde 2+3. S rodinnou vstupenkou pro ještě početnější rodiny souhlasí třeba kastelánka jihočeského hradu Rožmberk Andrea Čekanová.

„Je to takové povzbuzení pro návštěvy rodin s dětmi. Děti, to je generace, ke které si chceme vybudovat nějaký vztah a chceme, aby byly do budoucna návštěvníky hradů a zámků,“ dodává Čekanová.

Podpora z ministerstev

Pod ministerstvo kultury patří desítky státních hradů, zámků, zřícenin nebo rozhleden. Resort novinku zváží. Třeba Národní památkový ústav - ten spravuje asi stovku památek - by se jí nebránil. Ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL do toho chce zapojit také samosprávy.

„Zároveň jsem požádal i všechny hejtmany a všechny primátory a starostky a starosty v České republice, aby u veřejných institucí, kde i oni jsou zřizovatelé, aby zvážili tuto změnu,“ apeluje ministr.

Nové rodinné vstupné by uvítala i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD. „Jsem samozřejmě pro toto opatření, nicméně to není v rukou ministerstva, je to v rukou jednotlivých institucí.“

Dá se čekat, že ne všem se bude do změny chtít. Řada památek totiž nabízí možnost koupit si vstupenku pro třetí, čtvrté nebo další dítě za zvýhodněnou cenu.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme