Skončil první den komunálních a senátních voleb

Přesně ve 22 hodiny se uzavřely volební místnosti a skončil tak první den voleb do zastupitelstev obcí a měst a do třetiny Senátu. Voliči mohou své právo uplatnit opět v sobotu od 8. hodiny ranní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komunální volby a volby do Senátu

Komunální volby a volby do Senátu | Foto: Tomáš Adamec

Volební účast zatím není příliš velká. Zájem je tradičně vyšší na vesnicích a mezi seniory. Odvolili už i někteří politici. Prezident Václav Klaus i jeho předchůdce Václav Havel vyzvali občany k co největší účasti.

Komisaři často radí voličům s barvami obálek, do nichž mají vložit své kandidáty: senátoři patří do žluté obálky, zakřížkovaní komunální kandidáti do šedé.



Přehrát

00:00 / 00:00

Atmosféru voleb na Olomoucku zachytila redaktorka Gabriela Adámková

Praha bez komplikací

První volební den v Praze sledovala reportérka Jitka Hanžlová a jak hlásila ve Stalo se dnes, s volební účastí to nebylo nijak světoborné. „Podle prvních odhadů se zdá, že účast bude nižší než při minulých volbách do sněmovny. Odpoledne chodili hlavně starší lidé a maminky s dětmi, po 17. hodině to ožilo, jak chodili lidé z práce, ale ani kolem 19. hodiny, kdy bylo voličů nejvíc, nebyly místnosti plné.“

„A viděla jsem i mnohem méně mladých lidí než při minulých volbách,“ popsala situaci v Praze Hanžlová a poznamenala, že pravdu zřejmě budou mít tipující sázkových kanceláří, kteří odhadli účast pod 50 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

První volební den v Praze sledovala reportérka Jitka Hanžlová

Václav Havel: Rozhodnutý volič překoná překážky

Reportérka nezaznamenala žádné komplikace. Jedině snad povzdech nad složitostí úpravy volebních lístků. Vystihl to bývalý prezident Václav Havel:

„Bylo to trochu složitější, občan si musel najít nejméně 10 minut času, aby to prostudoval a pochopil. Když se někdo rozhodl jít k volbám, tak k nim jde a překoná překážky, které cestou nalezne. A když k nim nechce, tak mu je celkem jedna, jak je to tady s těmi papíry,“ připomněl Havel.

Problémy s hlasováním

V Hradci Králové měli v pátek někteří voliči problémy s vysokým počtem kandidátů. Na jediném volebním lístku jich je totiž více než 400 a lidé se velmi často ptali, jak mají hlasovat.

Podle Radky Šanderové z komise v okrsku číslo 3 by se voliči měli v případě nejasností zeptat přímo ve volebních místnostech:

„Voliči mají tři možnosti, jak zaškrtnout volební hlasy. Mohou zaškrtnout až 37 hlasů jednotlivým kandidátům, nebo jednu stranu, nebo jednu stranu a několik kandidátů ostatních stran. Voličům to dělá problémy, protože si myslí, že když zaškrtnou stranu a v ní kandidáta, nějak mu pomohou. Ovšem v tomto případě se k tomu nepřihlíží.“

První stovky voličů už odevzdaly své hlasy také v Děčíně. Na území města je pětapadesát volebních okrsků. Do budovy střední průmyslové školy strojní a dopravní přicházeli obyvatelé městské části Letná.

Někteří z voličů připouštěli, že výběr ze čtrnácti děčínských kandidátek byl tentokrát složitější. Většinou ale do volební místnosti přicházeli s kandidátkami, které si již zaškrtli doma.

Komplikace ale jsou v Chodově na Sokolovsku. Policie tam začala prověřovat údajné kupování volebních hlasů. Zatím neznámý člověk prý lidem v části města Železný dvůr, kde žijí hlavně Romové, nabízel 150 korun za hlas konkrétní straně.

Podrobné zpravodajství z voleb naleznete i našich speciálních stránkách.

Milan Kopp, Josef Suk, Jitka Hanžlová, Ota Nehasil, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme